Заешкото месо е рекордьор сред месата по съдържание на белтъчини
Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо е алтернатива за здравословно и диетично хранене.
По съдържание на белтъчини заешкото месо държи рекорда спрямо останалите видове месо. Белтъчините в заешкото месо са - 22%, в свинското - 13,8%, в говеждото - 10%, в телешкото - 19%, в овчето - 14%, в пилешкото - 19%, в пуешкото - 21%. Заешкото месо превъзхожда останалите видове месо и по съотношение на пълноценните и непълноценните белтъчини. Усвояването на белтъчините на заешкото месо в човешкия организъм е 90%, докато за другите видове месо е максимум 64%. Заешкото месо е бедно и на мазнини. Сравнено с останалите видове месо и тук има най-добри показатели. Мазнините в заешкото месо са - 5%, в пилешкото - 16%, в телешкото - 21%, в свинското - 33% , в овчето - 27%, в пуешкото - 22%. С изключение на кравето мляко заешкото месо съдържа най-малко холестерин от всички храни от животински произход. В един килограм заешко месо се съдържа от 220 до 250 мг. холестерин, за сравнение в пилешкото месо е от 360 до 1000мг. в свинското е от 580 до 1300мг. в телешкото от 375 до 840 мг. Поради ниското съдържание на холестерин заешкото месо е препоръчително за консумиране от хора страдащи от проблеми със сърдечносъдовата и храносмилателната система и съпътстващите ги заболявания, като високо кръвно налягане, болести на черния дроб и жлъчката, затлъстяване, гастрит, атеросклероза и други проблеми които пречат на човек да води пълноценен и здравословен начин на живот.
А ето и рецепта за заешки шишчета:
Продукти: 1 кг. заешко обезкостено месо, 200 гр. бекон, дребен лук, лимонов сок, соев или уни сос, сол, чер пипер.
Приготвяне: нарязваме месото на дребни кубчета, поставяме го в недълбок съд и го овкусяваме със солта, черния пипер, лимонов сок, уни или соев сос и една глава лук, нарязян на дребно. Така приготвеното месо поставяме за 1 час на хладно, след това на шишче нижем парче месо, парче лук и парченце бекон. Печем на скара и поднасяме с гарнитура от задушен грах, моркови или картофи.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене