5 Декември, 2025

Желе от дюли

Желе от дюли

Приготвяне - 40 мин., готвене - 60 мин., порции 8

Есента е позната и като времето на дюлите. С жълтия си цвят плодът е сред най-популярните през месеците преди зимата и служи за широка употреба. Освен като десерт, дюлите могат да бъдат използвани за направата на чай, сладко и желе.

Въпреки че притежава много ценни качества, плодът често е пренебрегван заради стипчивия си вкус. Дюлите имат известни сходства по външен вид с ябълките и крушите, но може да ги разпознаете по безформеността им и големите размери. Често са покрити и с мъх. Ароматът на плода обаче не може да бъде сбъркан и може да ви привлече още от входа на магазина.

Дюлята съдържа танин, който е и отговорен за стипчивия вкус. В разумни количества обаче той е отличен антисептик и се бори безупречно с инфекции в носоглъдката, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и бъбреците. Именно затова плодът е изключително полезен за периода на настинките, който вече настъпи.

Ето и необходимите продукти:

дюли - 4 кг
захар - 1500 г
лимонена киселина - 1 ч. л.

Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се нарязват на парчета, заливат се с вода (да се покрият) и се варят на тих огън до пълно омекване, след което се прецеждат.

Получената отвара се вари със захарта, докато се сгъсти. Прибавя се лимонената киселина, разтворена в малко вода. Варенето продължава още 5 минути.

Готовото пелте, още горещо, се изсипва в по-голям плитък съд.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза