26 Декември, 2025

Желе от дюли

Желе от дюли

Приготвяне - 40 мин., готвене - 60 мин., порции 8

Есента е позната и като времето на дюлите. С жълтия си цвят плодът е сред най-популярните през месеците преди зимата и служи за широка употреба. Освен като десерт, дюлите могат да бъдат използвани за направата на чай, сладко и желе.

Въпреки че притежава много ценни качества, плодът често е пренебрегван заради стипчивия си вкус. Дюлите имат известни сходства по външен вид с ябълките и крушите, но може да ги разпознаете по безформеността им и големите размери. Често са покрити и с мъх. Ароматът на плода обаче не може да бъде сбъркан и може да ви привлече още от входа на магазина.

Дюлята съдържа танин, който е и отговорен за стипчивия вкус. В разумни количества обаче той е отличен антисептик и се бори безупречно с инфекции в носоглъдката, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и бъбреците. Именно затова плодът е изключително полезен за периода на настинките, който вече настъпи.

Ето и необходимите продукти:

дюли - 4 кг
захар - 1500 г
лимонена киселина - 1 ч. л.

Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се нарязват на парчета, заливат се с вода (да се покрият) и се варят на тих огън до пълно омекване, след което се прецеждат.

Получената отвара се вари със захарта, докато се сгъсти. Прибавя се лимонената киселина, разтворена в малко вода. Варенето продължава още 5 минути.

Готовото пелте, още горещо, се изсипва в по-голям плитък съд.
Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите