5 Декември, 2025
/

Зимна кокошка на фурна

Зимна кокошка на фурна

снимка: Faktor.bg

Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама,  кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания,  уникални за различни региони у нас.

Киселото зеле е истинска супер храна, която освен че е вкусна, е изключително полезна за здравето. Киселото зеле е богато на пробиотици и фибри, подпомага имунната система, подобрява съдечно-съдовата система, полезно е за отслабване и освен това подобрява настроението. 

Не случайно киселото зеле е станало и част от българските кулинарни традиции. И макар да не е уникално за България, то е нещо специално. То е готова за консумация след като се остави да втаса на цели глави в саламура, която запазва неговата текстура и вкус.  Зелевият сок (расол) е много приятен за пиене и ценен като лек срещу махмурлук и за добро храносмилане. Освен това с киселото зеле се приготвят различни традиционни български ястия, много вкусни и питателни като сърми, капама,  кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания, които са уникални за региона.

Зимна кокошка на фурна

е традиционни ястие, което най-често се приготвя през студените зимни месеци, когато киселото зелето е в изобилие, и е подходящо за празнични поводи. Лесна за готвене, гозбата съчетава различни вкусове – от месото, киселото зеле и подправките, които се използват, и е изключително питателна. 

Необходими продукти:

1 средно голяма кокошка (или част от нея – бутчета, гърди)

1 средна глава кисело зеле (около 1 кг), нарязана

2-3 глави лук, нарязани на ситно

2-3 с.л. олио

свинска мас ( за намазване на кокошката)

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. риган (по желание)

червен пипер на зърна

1 ч.ч. зелев сок (ако е много солен, разреден с вода)

1ч.ч. ориз

50 гр. златна стафида

натрошени на ситно червени сушени чушки (сладки или лютиви – по желание)

Начин на приготвяне:

Сложете в подходяща тенджера нарязаното кисело зеле, добавете към него нарязания лук на ситно и олиото, поръсете с червения пипер, залейте го със зелевия сок и го оставете да се задушава на средно силен огън, докато зелето се сготви. Когато е готово, прибавете към него начупените на ситно сушени червени чушки (по желание може и да са лютиви, ако обичате по-пикантните ястия) и овкусете с риган.

Докато се готви зелето, в друга тенджера задушете 1 глава лук нарязана на ситно с малко олио. Когато лукът омекне, остъклете в него добре измития ориз за няколко минути. След това добавете 3 ч.ч. топла вода и добре разбърквайте, за да не се слепнат оризените зърна. Оставете го да се готви за около 30 минути. Преди да го свалите от огъня може да добавите няколко зрънца червен пипер и сушените златни стафиди, които ще придадат леко сладникав вкус на ориза.

През това време леко осолете кокошката и я омажете с мас, за да стане кожичката хрупкава. Поставете я в дълбока тава и печете кокошката на 180-200 градуса, като я обръщате на всеки час, за да се изпече равномерно. Когато е готова, добавете в тавата сготвеното кисело зеле в единия край на тавата, а в другия поставете готови вече ориз. 

Покрийте кокошката с фолио и я върнете във фурната, за да запечете леко киселото зеле и ориза.   Ако искате да получите златиста хрупкава коричка, може да махнете фолиото от кокошката и да печете още 5-10 минути. Внимавайте при печенето – добре е киселото зеле и ориза да останат сочни.

Насладата от ястие ще бъде още по-голяма, ако сервирате кокошката на фурна  с  домашен хляб – мек и топъл, за да попие вкусния сос.

Чаша червено вино –  мавруд, каберне или друго предпочитано от вас червена вина, ще подсили аромата и вкусовете на гозбата.

Ако добавите и люти чушки или чесън, ще подчертаете неговата пикантност.

 Добър апетит!

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.