24 Ноември, 2024

Защо дафиновият лист се слага на "тежки ястия"?

Защо дафиновият лист се слага на "тежки ястия"?

Дафиновият лист се слага няколко минути преди манджата да се отнеме от огъня. А за да си пусне аромата, листата се притриват едно в друго с пръсти. Може да е бабина деветина, но наистина действа.

Ако варите по-постен бульон с малко мазнина и сложите дафинов лист, едва ли ще постигнете голям ефект, защото той си пуска аромата в контакт с мазнини. Има страхотни лечебни свойства и е бил свещен в Римската империя. Подпомага хранителната система и предпазва от газове. Вероятно затова по правило се слага на тежки ястия, като кисело зеле, манджи с винени и бели сосове и дивеч, телешко, говеждо, свинско. Не става за аламинути, за варива, не върви на супи (освен на телешко или свинско варено), за салати и дума да не става. Но за маринати заедно със зърна черен пипер, бахар и вид алкохол е класика.

***

Дафиновите листа са на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Използват се в готварството пресни или сушени.

Средиземноморски дафинов лист

Листата на лавъра (Laurus nobilis) са подправка, често използвана за подправяне на супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии в средиземноморската кухня.

Калифорнийски дафинов лист

Листът на калифорнийското лаврово дърво (Umbellularia californica), познато още като орегонска мирта, е подобен на средиземноморския, но има по-наситен вкус.

Индийски дафинов лист (наричан също теджпат(а))

Листът на дървото Cinnamomum tejpata е подобен по миризма и вкус на канела, но по-слаб. Той прилича на другите видове дафинови листа, но се различава по употребата си в готварството, защото миризмата и вкуса му са по-близки до тези на китайската канела (касия). Нарича се дафинов лист некоректно, тъй като е от едно същото семейство с лавъра, но е от друг род.

Индонезийски дафинов лист (даун салам, мантинг)

Листата на растението Syzygium polyanthum от семейство Миртови (Myrtaceae) не са добре познати на Запад и се използват почти изключително в Индонезия и Малайзия. Използват се сушени или пресни при приготвяне на месо и по-рядко – на зеленчуци. В сравнение с другите видове дафинов лист, имат доста различна миризма, която е и по-слаба. За да освободят миризмата си, трябва да се подложат на термична обработка.

Съдържа голямо количество минерали: манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Стимулира храносмилателната система, защитава черния дроб и предпазва от газове.[1]

В големи дози може да доведе до повръщане, тъй като стимулира прекалено храносмилателната система.

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене