7 Декември, 2025

Защо дафиновият лист се слага на "тежки ястия"?

Защо дафиновият лист се слага на "тежки ястия"?

Дафиновият лист се слага няколко минути преди манджата да се отнеме от огъня. А за да си пусне аромата, листата се притриват едно в друго с пръсти. Може да е бабина деветина, но наистина действа.

Ако варите по-постен бульон с малко мазнина и сложите дафинов лист, едва ли ще постигнете голям ефект, защото той си пуска аромата в контакт с мазнини. Има страхотни лечебни свойства и е бил свещен в Римската империя. Подпомага хранителната система и предпазва от газове. Вероятно затова по правило се слага на тежки ястия, като кисело зеле, манджи с винени и бели сосове и дивеч, телешко, говеждо, свинско. Не става за аламинути, за варива, не върви на супи (освен на телешко или свинско варено), за салати и дума да не става. Но за маринати заедно със зърна черен пипер, бахар и вид алкохол е класика.

***

Дафиновите листа са на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Използват се в готварството пресни или сушени.

Средиземноморски дафинов лист

Листата на лавъра (Laurus nobilis) са подправка, често използвана за подправяне на супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии в средиземноморската кухня.

Калифорнийски дафинов лист

Листът на калифорнийското лаврово дърво (Umbellularia californica), познато още като орегонска мирта, е подобен на средиземноморския, но има по-наситен вкус.

Индийски дафинов лист (наричан също теджпат(а))

Листът на дървото Cinnamomum tejpata е подобен по миризма и вкус на канела, но по-слаб. Той прилича на другите видове дафинови листа, но се различава по употребата си в готварството, защото миризмата и вкуса му са по-близки до тези на китайската канела (касия). Нарича се дафинов лист некоректно, тъй като е от едно същото семейство с лавъра, но е от друг род.

Индонезийски дафинов лист (даун салам, мантинг)

Листата на растението Syzygium polyanthum от семейство Миртови (Myrtaceae) не са добре познати на Запад и се използват почти изключително в Индонезия и Малайзия. Използват се сушени или пресни при приготвяне на месо и по-рядко – на зеленчуци. В сравнение с другите видове дафинов лист, имат доста различна миризма, която е и по-слаба. За да освободят миризмата си, трябва да се подложат на термична обработка.

Съдържа голямо количество минерали: манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Стимулира храносмилателната система, защитава черния дроб и предпазва от газове.[1]

В големи дози може да доведе до повръщане, тъй като стимулира прекалено храносмилателната система.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза