5 Декември, 2025

10 ястия от традиционната странджанска кухня

10 ястия от традиционната странджанска кухня

1. Странджански лангиди

Традиционната странджанска кухня е изключително интересна и разнообразна, като една от причините за това е, че местното население черпи от богатството както на морето, така и на планината, а животновъдството и земеделието дълго време са били основен поминък. Поради тази причина странджанци приготвят ястия както от риба, така и от месо от дивеч и домашни животни. Не липсват и продукти домашно производство от градините, гъби, растения и билки от гората.

Най-характерното за традиционната странджанска кухня е, че ястията са непретенциозни, приготвят се  лесно и бързо, с малко усилия, но пък са изключително вкусни.

Най-голямо уважение странджанци придават на хляба, респективно на тестените изделия – затова и някои от ястията, които сайтът tsarevo.info е подбрал, се приготвят от житни култури. Местното население готви здравословно, тъй като пърженето не е най-честата практика – предпочитат се каши и яхнии или приготвянето директно на жар или в сач, а освен това се използват и много „зеленяши” - пролетни зеленчуци, подправки, билки.

Странджанци обичат да се хранят от обща паница, купа или тава, затова ви пожелаваме приятно четене, добър апетит и кулинарно вдъхновение, а при следващото си посещение на някой от предстоящите летни „панагири” на нашите села не забравяйте лъжицата си, за да гребнете от общата съдина – вкусът е гарантиран!

Днес ви предлагаме първата от десетте подбрани рецепти.

1. Странджански лангиди

Лангидите представляват традиционна странджанска тестена пържена закуска. На форма наподобяват бухтички или малки палачинки, тъй като тестото е по-скоро близко до палачинковото, но малко по-гъсто. Тестото се замесва от 3 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, щипка сол и брашно, колкото поеме. В тиган се сгорещява мазнина. С лъжица се загребва от сместа и се изсипва в тигана. Когато е готово от едната страна, се обръща. Поемат доста мазнина. Сервират се със захар, мед, сладко, рачел, шарена сол или сирене.

(Очаквайте: "Зелник")

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза