Традиционната странджанска кухня е изключително интересна и разнообразна, като една от причините за това е, че местното население черпи от богатството както на морето, така и на планината, а животновъдството и земеделието дълго време са били основен поминък. Поради тази причина странджанци приготвят ястия както от риба, така и от месо от дивеч и домашни животни. Не липсват и продукти домашно производство от градините, гъби, растения и билки от гората.
Най-характерното за традиционната странджанска кухня е, че ястията са непретенциозни, приготвят се лесно и бързо, с малко усилия, но пък са изключително вкусни.
Най-голямо уважение странджанци придават на хляба, респективно на тестените изделия – затова и някои от ястията, които сайтът tsarevo.info е подбрал, се приготвят от житни култури. Местното население готви здравословно, тъй като пърженето не е най-честата практика – предпочитат се каши и яхнии или приготвянето директно на жар или в сач, а освен това се използват и много „зеленяши” - пролетни зеленчуци, подправки, билки.
Странджанци обичат да се хранят от обща паница, купа или тава, затова ви пожелаваме приятно четене, добър апетит и кулинарно вдъхновение, а при следващото си посещение на някой от предстоящите летни „панагири” на нашите села не забравяйте лъжицата си, за да гребнете от общата съдина – вкусът е гарантиран!
Днес ви предлагаме първата от десетте подбрани рецепти.
1. Странджански лангиди
Лангидите представляват традиционна странджанска тестена пържена закуска. На форма наподобяват бухтички или малки палачинки, тъй като тестото е по-скоро близко до палачинковото, но малко по-гъсто. Тестото се замесва от 3 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, щипка сол и брашно, колкото поеме. В тиган се сгорещява мазнина. С лъжица се загребва от сместа и се изсипва в тигана. Когато е готово от едната страна, се обръща. Поемат доста мазнина. Сервират се със захар, мед, сладко, рачел, шарена сол или сирене.
(Очаквайте: "Зелник")
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене