5 Декември, 2025

25 кулинарни трика на Джейми Оливър

25 кулинарни трика на Джейми Оливър

Пушеният бекон, поставен върху риба, ще придаде приятен аромат

В тази статия селектирахме 25 от най-добрите съвети на кулинарния феномен Джейми Оливър, съвети, които ще ви приближат още по-близо до истинското кулинарно майсторство.

1. Когато правите кюфтета навлажнявайте ръцете си с вода, за да не залепва каймата за тях.

2. Ако затоплите лимона предварително, ще изцедите повече сок от него.

3. За да не стане пастата суха и лепкава, винаги оставяйте малко вода в тенджерата.

4. Пушеният бекон, поставен върху риба, ще придаде приятен аромат.

5. За да премахнете излишната влага от картофите, излейте водата и покрийте тенджерата с кърпа или вестник. Те ще попият излишната течност.

6. Беконът ще придаде на пилето аромат на пушено.

7. За да изцедите повече сок от лимона, предварително го намачкайте, като го натискате леко.

8. За да премахнете лесно и бързо костилките от маслините, притиснете маслините към масата с дъното на чинията.

9. За да са по-ароматни билките, счукайте ги в хаванче и ги полейте със зехтин.

10. Вътрешната част на костилките от кайсия ще придадат на салата вкус на амарето.

11. Придайте на ризотото необикновен вкус, като добавите малко вермут.

12. За да стане по-вкусен шоколадовият сос, добавете в него портокал.

13. Режете лимонената кора много тънко с малък остър нож, избягвайки бялата част.

14. Добавете в храната ананас, ако искате да премахнете излишната мазнина.

15. Хартията добре попива излишната мазнина от пилето.

16. Картофите за салата трябва да се режат горещи.

17. Младото цвекло се вари в подсолена вода.

18. Не слагайте много въглища на грила – по-добре сложете дървените въглища в единия край и постепенно премествайте храната на скарата, за да не се овъгли прекалено.

19. При пържене на месо, преди това го смесете с една супена лъжица брашно – така ще се покрие с хрупкава коричка.

20. При приготвяне на риба не мажете тигана с масло, а намажете самата риба.

21. Опитайте комбинацията месо от раци и сок от грейпфрут към сандвич или в паста.

22. За да получите бърза и лесна чеснова паста, с помощта на нож притиснете ситно нарязания чесън и добавете сол, която ще послужи за абсорбатор.

23. За да махнете лютивото от чили чушлето, измийте го обилно с вода и го почистете от семките.

24. За да избегнете миризмата при пържене на лук, добавете сол и пържете на бавен огън.

25. За да не залепва рибата към решетката при пържене, намажете я със сол предварително. Солта ще попие излишната влага, заради която рибата залепва към грила.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.