28 Ноември, 2024

Продуктите, които не трябва да слагаме в салата

Продуктите, които не трябва да слагаме в салата

И защо не е добре да ги добавяме

Салатата, поне както е прието, е ястие, в което преобладават необработени зеленчуци. 
Те могат да се овкусят със зехтин, пресен лимон и сол. Към тях обаче се добавят все повече и повече продукти. И ако първоначалната ни цел е салатата да бъде леко предястие или диетична храна, ако добавим някои съставки, толкова се отдалечаваме от идеята, че я губим напълно. 

Майинеза

Ако това, което добавяте към салатата, съдържа горчица или каквато е да друга паста, вече сте далеч от ниските калории. Единственото, което можете да добавите и да сте сигурни, че е диетично, е прясно изстискан лимон. 

Ако обичате салатата ви да има дресинг, който е по-плътен като вкус и консистенция, вероятно често посягате към чесновите дресинги или тези със синьо сирене. Проблемът е, че в тях най-често се съдържа майонеза, която превръща добрите ви намерения в път към ада на калориите. Майонезата не бива да се добавя към салата поради факта, че ще поемете много калории, които са вредни, особено ако салатата ви е предястие и следва и основно. 

Доктор Бони Тауб-Дикс съветва, ако обичате подобен тип дресинги, да се опитате да ги замените с блиндирано авокадо с ябълков оцет. 

Кротони

Често ги добавяме към салатата, но те не добавят полезните съставки към менюто, към които се стремим. За да добавим количеството полезни мазнини и протеини, е по-добре да добавим ядки.

И като казахме 

Ядки

Ако сте решили, че ще допълнят прекрасно салатат ви, е по-добре да не са солени. 

Бекон

И всякакъв вид изсушени меса. Те са прекалено мазни, а количеството сол в тях наистина е много голямо, така че е по-добре да не ги добавяте към салатата. 

Същото се отнася за всякакъв вид салами и колбаси. Всеки вид месо, преминал обработка и в който са сложени различни консерванти не е добра добавка за салата. 

Паста

Обикновено зеленчуците със студена паста, представяни като салата не са салата. А пастата е бяла, на практика е най-калорична от всички видове. Така че на практика ще погълнете огромно количество въглехидрати.

Пържени добавки

Всичко, преминало термична обработка, вече не е салата, независимо, че е зеленчук. 

Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.