24 Ноември, 2024

7 трика за готвене с кайма

7 трика за готвене с кайма

С тяхна помощ винаги ще създавате най-вкусните ястия с мляно месо

В българската кухня съществуват безброй рецепти с кайма. Затова е добре да знаете как да приготвите, овкусите и сготвите мляното месо по най-добрия начин.

Ето 7 изпитани кулинарни трика за работа с мляно месо, с помощта на които винаги ще създавате най-вкусните ястия с кайма.

1. Как да си направим домашна кайма?

За да си направите страхотна домашна кайма вкъщи, необходимо е качествено месо, което да смелите. Това може да направите с помощта на:

Месомелачка;
Блендер;
На ръка с два остри ножа.
Ако използвате месомелачка, месото ще бъде не просто ситно нарязано, а изцяло смляно. При използването на блендер то ще бъде напълно пулверизирано във вид на паста (разбира се, в зависимост от степента, на която пуснете блендера).

При накълцаното с нож месо крайният резултат е по-сочна кайма, затова ви препоръчваме да си я приготвите по този начин. А за да стане по-бързо, можете да използвате два ножа вместо само един. Също така е добре ножовете да са много остри и относително тежки.

За да имате здрава опора при рязане, ще ви е нужна и една тежка и здрава дъска за рязане, под която да поставите кърпа за допълнителна стабилност.

2. „Месни дуети“ или какви видове месо да комбинираме

Професионалните готвачи препоръчват каймата да се замесва от няколко вида месо. Така тя става по-питателна, по-богата на вкус и по-сочна.

Класическата комбинация от свинско и телешко месо далеч не е единствената сполучлива. Съществуват много други интересни и вкусни „месни дуети“, които си струва да опитате.

Такива са например:

говеждо + агнешко
говеждо + пилешко
агнешко + пилешко
свинско + пуешко
свинско + заешко
Можете да експериментирате и да измислите свой собствен „местен дует“.

Изключение от правилото за комбинираната кайма е, ако искате да си направите домашни бургери. В този случай е по-добре да използвате само един вид месо.

За бургери се използва основно говеждо месо, което можете да направите по-сочно и вкусно, ако във вътрешността добавите смес от зеленчуци и сос по ваш избор.

3. Какво още да прибавим

За да направите каймата още по-вкусна, можете да прибавите към нея и някоя от следните допълнителни съставки:

хляб, напоен с мляко;
масло;
настъргано сирене;
мас
яйце

С добавянето на сурови зеленчуци каймата ще стане още по-сочна. Можете да използвате картофи, тиквички или настъргана зелена ябълка (една средно голяма ябълка е достатъчна за 600 грама месо). А ако искате по-„плътна“ кайма, прибавете към нея хляб или ориз.

4. Подправки за кайма
Ето някои добри идеи за комбинация на мляно месо с подправки, които ще обогатят вкуса му:

За говеждо месо използвайте индийско орехче + черен пипер;
За агнешко месо използвайте кимион + кориандър;
За свинско месо използвайте индийско орехче, черен пипер + няколко капки сос Уорчестър;
За пилешко месо използвайте куркума.
Що се отнася до идеалното количество подправки за вашето ястие, то това може да се определи единствено чрез експериментиране. Разбира се, винаги започвайте с по-малко количество.

5. Как се размесва каймата

Имайте предвид, че каймата трябва да се размесва, докато от нея не се получи гладка и стегната топка. Така при термалната обработка, по време на готвенето, ще се предотврати раздробяването и разделянето на каймата на малки парченца. Ако не се получава стегната топка, вижте т. 3.

6. Каймата трябва да се охлади

След замесването добре е да се остави на хладно, за да се изстуди.

Професионалните готвачи препоръчват мляното месо да се сложи в хладилника за поне половин час, където то ще стане по-сочно, а добавените зеленчуци и подправки ще се слегнат по-добре.

Освен това, от студената кайма е много по-лесно да оформите малки кюфтенца или апетитни бургери. При пържене топките от студена кайма увеличат размера си повече в сравнение с кюфтетата, които не са били охладени.

7. Пърженето на каймата

За да станат кюфтенцата ви още по-вкусни, при пържене ги оваляйте съвсем леко в обикновено бяло брашно или галета. А след като ги изпържите, довършете ги във фурната за перфектната коричка. Така ще станат невероятно хрупкави и вкусни. Опитайте! (blog.liebherr.com)

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене