22 партии и 14 коалиции подадоха документи за участие в изборите


В 17 ч. изтече срокът за регистрация на партиите за предсрочните парламентарни избори на 9 юни, предаде репортер на БГНЕС.

До момента 22 партии и 14 коалиции подадоха документи за участие в изборите. Днес това направиха и главните действащи – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Това беше кампания, предизвикана от нестихващо желание на колегите да узурпират цялата власт. Няма как няколко човека да въртят на пръста си страната, институциите и всички които живеем тук, каза Георг Георгиев от ГЕРБ, след като ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК.

Изборите няма да се правят от служебния премиер и министри или чиновник, а от българите. ГЕРБ няма да разчита само на направеното добро през последните месеци, а и на 12-годишно добро име и репутация, добави Георгиев. Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че изборите са както предизвикателство, така и възможност. “Най-важно е друго. След три години политическо безвремие, без цел и посока, МС се бе превърнал в кръжок, курс по политика за начинаещи и сега е време България да има нормално, подготвено правителство с ясна политическа подкрепа дори с ярки политически фигури”, смята Дончев.

ПП-ДБ подаде необходимите подписи за регистрация в ЦИК за участие в предстоящите национални и европейски избори също днес.

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски или от ченгета в нереформирани служби", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков, след като ПП-ДБ внесе своята регистрация в Централна избирателна комисия. Много хора биха се радвали ние да започнем да се разграничаваме от наши депутати. В случая, комисията, която е създадена да хвърля помия върху наш депутат, е абсолютно инсценирана, заяви още Петков във връзка с депутата Бойко Рашков и временната парламентарна комисия за митниците.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че са работили с ГЕРБ и ДПС за реформи и са готови да продължат тази работа. "Ние работихме в името на конкретни институционални реформи, които бяха осуетени. Именно заради това се явяваме на избори и след това ще се борим за тяхното изпълнение", каза Иванов, след което уточни, че мнозинството, в което са готови да влязат след изборите, е само такова, което ще защитава реформите. "Ние предложихме проект за споразумение и оставаме на тази позиция, на която сме били", подчерта Христо Иванов.

За изборите за ЕП право на глас имат 6 157 220, а 6 639 439 избиратели за националния парламент. Разликата е, че за ЕП има изискване за уседналост - настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС.

БГНЕС припомня, че политическите формации, които се изправиха в официалната битка за гласовете на избирателите на 2 април 2023 г., бяха общо 21 – 14 партии и 7 коалиции. На изборите през октомври 2022 г., се явиха общо 29 политически формации.