Ад в Херсонска област: Врагът порази 9 високи сгради, учебно заведение, частни къщи, уби мирни жители

Цели на обстрела са части на Въоръжените сили на украйна

В Херсонска област врагът засили атаките си срещу позициите на украинските въоръжени сили и нанася серия от удари по цивилното население, което доведе до няколко убити и ранени, предава УНИАН.

Според пресслужбата на Южните отбранителни сили в Черно море има два кораба на окупаторите - един в Азовско море и един ракето-носител – в тяхна база.

Противникът не престава да се опитва да изтласка частите на украинските въоръжени сили от позиции на левия бряг. По-специално, през изминалото денонощие врагът се е активизирал и е извършил 9 безполезни щурмови действия, но след като е понесъл сериозни загуби, се е оттеглил.


От пресслужбата уверяват, че отбранителните сили на Украйна предприемат мерки за разширяване на плацдарма, стабилно удържат позициите си и нанасят значителни поражения на противника в жива сила и техника – както в района на тяхното местоположение, така и по огневите позиции и в районите в тила.

"През последните 24 часа имаме резултати от разузнаването, че има 38 по-малко окупатори, поразени са станция за електронна война и три превозни средства на левия бряг. Бил е унищожен и център за управление на безпилотни самолети“, се казва в съобщението.

В същото време окупаторите водят активно разузнаване по въздух, продължават да щурмуват с артилерийски огън и да използват ударни дронове. По време на боевете противникът нанесе въздушен удар с четири управляеми бомби по населените места Берислав и Новоберислав. Агресорът използва и различни модификации на дронове, които изпозват за да хвърлят осколъчни боеприпаси – към Михайловка и Золотая балка бяха изпратени шест взривни боеприпаса. Изпод развалините на една от къщите е извадена възрастна жена, на която е оказана необходимата помощ.

Седем пъти противникът изпрати  артилерийски огън по Херсон. Обстрелвани са Ивановка, Золотая Балка, Тягинка, Велетенске, Белозерка, Садовое в Херсонска област, както и Дмитровка, Яселка и акваторията на община Очаков в Николаевска област. Двама цивилни са убити по време на артилерийските атаки. Пострадали са девет високи сгради, административна сграда, учебно заведение, повече от две дузини частни къщи, два магазина, стопански постройки, лични автомобили и електропроводи.

Според ръководителя на Херсонската ОВА Александър Прокудин около 23:00 часа нашествениците са атакували Берислав, като при удара в жилищен квартал е ранена 71-та жена. Тя се озова под развалините на жилищен блок. Спасителите успели да я отблокират.

На 12 януари следобед нашествениците са подложили улиците на Херсон на артилерийски обстрел, при който е починала на място жена, а в кола е открито и обгоряло тяло.

Също през нощта Садовое е било атакувано, където е изгоряла частна къща. Пострадал е възрастен мъж.

Още тази сутрин бе атакуван Днепровск. Жена, родена през 1960 г., която е била на улицата по време на обстрела, е ранена в крайниците. Тя е в средно тежко състояние – тя е в травматично-мозъчен стрес, има шрапнелни рани на подбедрицата.

Превод: Faktor.bg