Акад. Денков: Резултатът от "постната пица" на ГЕРБ е, че сме на опашката по минимална заплата и ниски доходи

Очакваме ГЕРБ да влезе в работен режим, от който всички имаме нужда, заяви премиерът

Акад. Николай Денков. Снимка: БГНЕС

Акад. Николай Денков. Снимка: БГНЕС

Това, което наблюдавам през последните дни, е преходът от предизборни пламенни речи към следизборна психотерапия. Ясно е, че за загубата на някои ключови градове за ГЕРБ е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване на резултатите и опит да се отиде на следващ етап - бюджет, конституционни промени. ГЕРБ ще влезе в работен режим, от който всички имаме нужда. Това заяви премиерът Николай Денков пред БНР.

Припомняме, че в последните дни Бойко Борисов отправят остри критики към партньорите си в управлението на страната, като и вчера на Националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново прозвучаха нападки - на тема корупция и за Бюджет 2024.

Денков очаква същия тип театрална сценка за Бюджет 2024 като в предишните години. Той е сигурен, че депутатите ще приемат добър бюджет за следващата година. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се случи в края на 2023 г. или в началото на 2024 г., посочи премиерът. Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3-те процента дефицит, а оттам нататък приходи и разходи трябва да се обсъждат експертно. Приказките на едро да няма дефицит не помагат особено, защото е в пълно противоречие с исканията "дайте да дадем на кметовете", каза Денков.

Той е виждал как протичат обсъжданията на бюджета - сблъскват се интереси, но накрая резултатът е добър.

Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи е с 50% по-голям от сегашния. Твърденията, че няма средства за общините, са неверни, коментира премиерът. Няма да правим чешмички, няма да правим стадиони там, където няма отбор, каза Денков. Резултатът от постната пица в бюджета по време на управлението на ГЕРБ е този, че България е на опашката на ЕС по отношение на минимална заплата и ниски доходи.