Фейк новина та дрънка: Москва спаси Беларус от украинско нападение

Версията беше тиражирана след срещата му с Путин

Александър Лукашенко, Беларус, Украйна, Владимир Путин

Александър Лукашенко, Беларус, Украйна, Владимир Путин

Беларуският диктатор заяви на брифинг след срещата си с руския президент Владимир Путин, че Украйна „е искала да нападне Беларус“, затова Русия нападнала Украйна, предаде агенция Униан с позоваване на беларуското издание "БелТа".

"Те се готвеха не само за удар срещу Донбас. Те създадоха позиции за удар срещу Беларус. Ако Русия не беше нанесла превантивен удар, Украйна щеше да нападне Беларус." – твърди Лукашенко.

Тема на разговорите между Лукашенко и Путин е била „ситуацията в региона и в Украйна", както и "актуални въпроси на двустранните отношения, развитието на съюзното сътрудничество, икономическото взаимодействие в условията на санкционен натиск".

Повече от очевидно е, че Русия все по-малко вярва, че може честно да спечели братоубийствената война срещу Украйна. Нейното вероломно нахлуване в съседна нейна страна предизвика остри реакции и последвали действия не само на Европа, но и на целия демократимен свят. Лидерът Путин не само е дескридитиран напълно в очите на западните лидери, но той предизвика и гнева на здравомислещите хора срещу него, но и срещу руския народ.

Затова неговата пропаганда става все по-агресивна и нещо повече - стремисе да въвлече и нея лидери на държави, които той държи под контрол, каквато е Беларус. В този смисъл, чрез нея властта в Кремъл се опитва отново да шантажира Запада, търсейки алиби за нахлуването в Украйна, което няма нищо обще с реалността. Трудно е един нормален човек да приеме тезата, че видите ли Украйна се е готвела да напада Беларус - твърдение, в което няма грам истина, защото не друг, а Путин стоварваше военни и техника на границата между Беларус и Украйна, той беше наредил да се провеждат съвместни военни учения с Беларус. А всъщност Путин всичко това той е правил с една единствена цел - да започне войната с Украйна, използвайки Беларус като плацдарм на началото на своята агресия.