Австрийската банкова група Райфайзен обмисля да продаде филиала си в Русия

Групата RBI е един от последните големи западни кредитори в Русия

Австрийската банкова група Райфайзен, един от последните големи западни кредитори в Русия, обяви, че обмисля "продажба или отделяне" на дъщерното си дружество в страната.

Групата RBI, която е собственик на банката, е подложена на проверка заради връзките си с Русия, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари миналата година.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи Райфайзенбанк като обект на критика, а през януари Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ поиска информация за бизнеса ѝ в Русия.

Групата RBI заяви днес, че проучва "потенциални сделки, които биха довели до продажбата или отделянето на Райфайзенбанк Русия и деконсолидацията на Райфайзенбанк Русия от Групата RBI ".

Тя добави, че "се ангажира да продължи да намалява бизнес активността си в Русия".

Банката предупреди, че решението ще доведе до "намаляване на приходите, генерирани от Райфайзенбанк Русия", и ще засегне клиентите на RBI.

"Групата РБИ и нейните заинтересовани страни се намират в безпрецедентна ситуация и ние отчитаме спешната необходимост от действия, която войната създаде", заяви банката.

Райфайзенбанк ще запази някои банкови операции в Русия, където работят над 9000 души, "за да изпълни условията на банковия си лиценз и да подкрепи клиентите си".