Азерите закопчаха арменски милиардер, скъсал преди време с Русия

Рубен Варданян, снимка: БГНЕС

Рубен Варданян, снимка: БГНЕС

Държавната гранична служба (ДГС) на Азербайджан съобщи, че е задържала милиардера Рубен Варданян, бивш руски гражданин от арменски произход, който е бил министър-председател във фактическото правителство на сепаратисткия регион Нагорни Карабах по-малко от четири месеца, преди да бъде освободен от поста през февруари, съобщи „Свободна Европа“.

Според ДГС Варданян е бил задържан, докато е бягал от Нагорни Карабах, който сега е под пълния контрол на Азербайджан, към Армения през Лачинския коридор. След съобщението Варданян е бил прехвърлен в Баку, се казва в изявлението.

Съпругата на милиардера, Вероника Зонабенд, е потвърдила задържането на съпруга си.

Когато Варданян беше отстранен от поста министър-председател на Нагорни Карабах през февруари. Медиите в Армения съобщиха, че Азербайджан е поставил отстраняването като едно от условията си за постигане на мирно споразумение по време на преговорите между Баку и Ереван за бъдещето на доминирания от етнически арменци регион, който се намира изцяло в границите на Азербайджан.

Варданян публично се отказа от руското си гражданство през септември 2022 г. и заяви, че е взел решението да се премести в Нагорни Карабах с разбирането за всички рискове, с които може да се сблъска.

Тогава той заяви, че след армено-азербайджанската война за Нагорни Карабах през 2020 г., в резултат на която Баку си възвърна контрола върху големи части от спорния регион и седем съседни области, "арменците по целия свят трябва да бъдат заедно с Нагорни Карабах”.

Нагорни Карабах, който заедно със седемте съседни области е бил под контрола на арменските сепаратисти в продължение на почти три десетилетия преди войната през 2020 г., е международно признат като част от Азербайджан.

Конфликтът от 2020 г. завърши с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия, в рамките на което Москва изпрати около 2000 войници в региона, за да служат като миротворци.

Миналата седмица азербайджанските сили проведоха светкавична офанзива и поеха контрола на региона, след което десетки хиляди етнически арменци избягаха в Армения.

Варданян е роден в арменската столица Ереван през 1968 г. Той е бивш главен изпълнителен директор на руската инвестиционна банка "Тройка Диалог", която през 2011 г. е купена от Сбербанк.

През 2021 г. Forbes оценява активите на Варданян на 1 млрд. долара. Списанието нарича Варданян един от "бащите-основатели" на руския фондов пазар./БГНЕС