Бъдещето на бизнес империята на Пригожин остава неясно след метежа

Не е ясно доколко Кремъл има контрол върху бизнес мрежата му

Евгений Пригожин и Владимир Путин

Евгений Пригожин и Владимир Путин

Евгений Пригожин, бивш продавач на хот-дог, превърнал се във военачалник на групировката "Вагнер", с която през миналия месец организира кратък бунт срещу руската армия, ръководи икономическите си начинания чрез огромна мрежа от фиктивни компании и посредници дейността на. Проектите му се простират далеч отвъд хилядите наемници, които е изпратил в Украйна, Африка и Близкия изток.

Бизнес империята му включва кетъринг, продуциране на екшън филми, производство на бира и водка, рязане на дървен материал, добив на диаманти и наемане на хора, които да сеят дезинформация в избори в чужбина, включително в изборите в САЩ през 2016 г.

Точният мащаб на бизнеса му е загадка.

Тъй като местонахождението на Пригожин е неизвестно, съдбата на неговата разрастваща се империя е несигурна. Президентът Владимир Путин заяви, че Русия е финансирала предприятията на Пригожин, но не е ясно доколко Кремъл има контрол върху бизнес мрежата, която достига на хиляди километри от Москва, казват експерти.

"Тя със сигурност няма да изглежда точно така, както досега, по отношение на това кой я ръководи, колко голям надзор ще има Кремъл и колко дълга е каишката, с която ще позволи на Вагнер да действа", казва Катрина Докси, експерт по нерегламентирани войни в Центъра за стратегически и международни изследвания, базирана във Вашингтон изследователска организация.

Поглед към бизнес интересите на Пригожин

От скромното си начало на любител скиор и бивш затворник, Пригожин си проправя път през бурните събития в постсъветска Русия, като полага основите на своята империя, отваряйки павилиони за хот-дог през 1990 г., а по-късно осигурява кетъринг за Кремъл - което му спечелва прозвището "готвачът на Путин".

През десетилетията той си осигурява държавни поръчки за милиарди и контролира обширно портфолио от фирми, най-вече в Санкт Петербург, втория по големина град в Русия и негов роден град.

Предприятията на Пригожин включват строителство, кетъринг и развлечения. Той е управлявал медийна компания, която е в ликвидация след бунта му, и е бил пионер на ферми за тролове, които са се опитвали да повлияят на американските президентски избори през 2016 г. Неговите компании управляват хотели, ресторанти, бизнес центрове и магазин за изискани хранителни стоки на главната пътна артерия в Санкт Петербург.

Не е ясно дали фирмите му са реализирали постоянни печалби

Някои от тях са фалирали, други са останали на повърхността. През годините Пригожин използва пари от държавни поръчки, изплатени на някои от компаниите му, за да финансира други свои проекти, включително сенчести задачи, очевидно поръчани от Кремъл.

"Всички те са били свързани помежду си, в смисъл на общо управление и в смисъл на възможни потоци от средства", казва Марат Габидулин, бивш помощник на Пригожин, който се е борил за групата "Вагнер", преди да потърси убежище във Франция.

Според руските държавни медии групата "Вагнер" е получила от руското правителство почти 10 милиарда долара.Пригожин си е осигурил договори на стойност още 10 млрд. долара от Кремъл за своята компания за кетъринг.Миналата седмица автократичният лидер на Беларус Александър Лукашенко, който се намеси в бунта, даде сигнал, че поне част от бойната сила на "Вагнер" може да остане непокътната. А в понеделник бе съобщено, че Путин се е срещнал с Пригожин само пет дни след бунта. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че сред обсъжданите въпроси са били и "варианти за по-нататъшна заетост" на наемническата група.

През юни Пригожин призна, че е използвал печалбите от изгодни държавни договори, за да финансира "Вагнер" в Африка, Сирия и другаде - но винаги "за да преследва интересите на руската държава".

"Всичко това функционира като бизнес модел - той използва държавни ресурси за осъществяване на различни проекти", каза Габидулин. "И в рамките на това той получава свой собствен бонус". /БГНЕС