Българинът, строшил плочата на паметника на окупатора: Това е моят протест срещу режима на Путин и войната срещу Украйна

Не съм се крил, нито се срамувам от постъпката си, знам, че руските служби преследват всички противници на Кремъл, казва пред Faktor.bg бунтарят в първото си интервю

Светлозар Раянов

Светлозар Раянов

 Светлозар Раянов е пенсионер, дългогодишен научен работник в областта на екологията и опазването на горите. Д-р на природните науки на Техническия университет в Дрезден.

Интервю на Стойко Стоянов

- Здравейте г-н Раянов, повдигнаха ли ви  вече някакво обвинение за счупената плоча на паметника на съветския окупатор в княжевската градина в София?

- Към този момент нямам повдигнато обвинение. Образувано е дознание и съм призован да се явя в Първо РПУ в столицата на 6 март, за да дам подробни показания. Нямам представа какви действия ще предприемат срещу мен.

- Кога счупихте плочата, появиха се версии, че инцидентът е станал късно през нощта, по тъмно?

- Строших плочата на 23 февруари в 9,30 сутринта.  Счупих я с боен чук. Нямаше хора край паметника. Сигналът е подаден от охранител на близката ледена площадка. Минутки по-късно чух сирените на полицейски коли и се отдалечих. Качих се в личния си автомобил, но камерите, които са разположени там са ме заснели и минути по-късно получих обаждане по телефона от служител на МВР. Питаше дали аз съм собственик на автомобила и дали аз съм счупил плочата. Казвам всичко това, за да е ясно, че не съм се крил, нито се срамувам от постъпката си.

- Как се държаха с вас в Първо РПУ?

- Много професионално и коректно беше отношението към мен. Нямам никакви претенции към органите на реда.

- Какви бяха мотивите ви за тази акция?

- Основният ми протест е срещу войната, която Русия води срещу Украйна, но датата съвпадна и с деня на Червената армия, който се отбелязва на 23 февруари и сега се води Ден за защита на отечеството. Другият ми мотив е, че плочата с надписа на паметника не отговаря на историческата истина. Ако  там пишеше, че е посветен на Съветската армия от признателната БКП, нямаше да имам нищо против, но да се злоупотребява с целия народ - не е коректно. Тази армия ни доведе комунизма за 45 години. Твърди се също, че е освободителка, а България не е водила война срещу СССР, когато навлизат на наша територия, страната ни е свободна и суверенна държава. Освен това на наша територия няма нито един убит или изгубил живота си съветски войн, за да претендират, че този паметник за войнишки.
Не  призовавам никой да разрушава паметници, това е работа на управляващите в държавата.

- Как приемате обвиненията на руския посланик Елеонора Митрофанова, че постъпката ви е „демонизиране на всичко свято“?

- Обвиненията на Митрофанова са манипулативни. Аз почитам паметта на руските воини, които са дали живота си за освобождението на България от турско владичество, тази памет е свята. Нямам нищо против държавата Русия, имам много приятели руснаци. Моят протест е срещу режима на Путин, срещу войната, която той води срещу Украйна, а и срещу собствения си народ.

- Много българи ви се възхищават и смятат, че сте герой?

- Не се смятам за герой. По-скоро 24 часа след инцидента изпитвам в известен смисъл страх - за себе си и за близките си. Притесняват ме реакциите на много българи в социалните мрежи, които ме нападат. А освен това виждаме как Русия и нейните служби преследват всички противници на режима на Кремъл.