Би Би Си към Кьовеши: Ако работите с румънските си методи, ще направите много хора нещастни

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

Вестник "Адевърул" публикува днес интервю на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши за БиБиСи, цитирана от БНР. В интервюто Кьовеши казва, че по времето, когато е била ръководител на румънската антикорупционна прокуратура, е използвала информация от тайните служби, за да образува дела, но работата по разследването е била осъществявана от антикорупционните прокурори, а резултатите са били потвърждавани в съда. Кьовеши е направила това уточнение, след като е била запитана от журналистите на БиБиСи дали ще използва същия метод и на новия си пост европейски главен прокурор.
"Адевърул" отбелязва, че в интервюто журналистите от БиБиСи са изправили Кьовеши пред твърденията на редица румънски политици и бизнесмени, някои от тях с повдигнати обвинения от НДБК, според които тя е "фабрикувала" дела с помощта на Румънската служба за разузнаване (SRI).

Журналистите попитаха Кьовеши дали съжалява за методите, които е използвала в Румъния, докато е била главен прокурор на НДБК. "Не, не става дума за методи, а за работни договорености, съществуващи в онзи момент, базирани на законодателството. Получавахме информация от тайните служби и я използвахме, за да образуваме дела. Но е важно да се каже и да се изясни, че нашите разследвания са били правени от прокурори и полицаи, и че нито един служител на разузнаването не е работил по нашите случаи", отговаря Кьовеши.

"Адевърул" пише, че журналистите от БиБиСи са обърнали внимание на Кьовеши, че ако използва този метод в работата си в Европейската главна прокуратура, ще "направи много хора нещастни".

"Всички случаи, по които съм работила в Румъния, са били потвърдени в съда. На европейско равнище ще работя в съответствие със законодателството, както съм го правила в Румъния през цялото време. Всичко, което са правили прокурорите по делата, е било проверявано в съда от съдиите", посочва Кьовеши.

В интервюто за БиБиСи Кьовеши отговаря и на други въпроси, свързани с борбата срещу корупцията в Румъния и работата на НБДК, както и за делото срещу румънската държава, което тя спечели в Европейския съд по правата на човека относно отстраняването ѝ от длъжност.