Бившата шефка на НС Ива Митева стана доктор в БАН със законопроект за мажоритарен избор на 80 от 240 депутати

Ива Митева

Ива Митева

Бившата председателка на парламента Ива Митева стана доктор в БАН. Тя се е явила с дисертация за смесена мажоритарна система, при която 160 от народните представители се избират пропорционално, а останалите 80 - мажоритарно. Митева, която е част от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ, вече е написала законопроект от 83 параграфа по научния си труд, предава "Дневник". В разпуснатото преди месец Народно събрание партията на Слави Трифонов не предложи мажоритарна изборна система, заради която твърди, че е създадена, а основният мотив бе, че е нямало време за районирането, а такова решение се взема от "сигурен и спокоен парламент".

Днес Ива Митева, която бе задочен докторант в Института за държавата и правото при Българската академия на науките, защити докторската си дисертация. Научен ръководител на труда бе проф. д-р Емилия Друмева, а председател на научното жури - проф. д-р Ганета Минкова. Членове на журито и рецензенти бяха проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Екатерина Михайлова и доц. д-р Наталия Киселова.

Според Ива Митева действащата пропорционална система не е достатъчна, за да промени "унизително ниското равнище на одобрение" към Народното събрание и продължава да отдалечава избирателя от предложените кандидати. В анализ на смесените избори през 1990 и 2009 г. бившият председател на Народното събрание посочва, че механичното смесване на двете системи не дава желания резултат, а на последните смесени избори мажоритарните и пропорционални гласове за ГЕРБ и ДПС са близки. Цитирани са други практики от Италия, Германия, Грузия, Литва и др.

В дисертацията си Ива Митева предлага 160 депутати да се избират пропорционално от осем листи (осем района вместо сегашните 31), като се запази възможността за преференция, а прагът на валидност се намали от 7 на 5%. А останалите 80 народни представители да се избират мажоритарно от 80 района в два тура с абсолютно мнозинство. Посочва се, че нормата на представителност при пропорционалния вот ще бъде 45 хил. гласа, а при мажоритарния - 90 хил. На защитата бившият шеф на парламента каза, че целта е да няма деление на партиен и мажоритарен кандидат, а един депутат да бъде избран с приблизително равни гласове. Освен това се предлага да има и район "Чужбина".

Според Ива Митева смесената изборна система изглежда най-подходяща за парламентарни избори в България, тъй като позволява всеки избирател да избере един кандидат при мажоритарно гласуване и една партийна листа. "Това е система, при която не се губят гласове, тежестта на мандатите би могла да бъде приблизително еднаква и се запазват 6 партийните интереси, въпреки силния intuitu personae избор. Задача на предлаганата система е да запази пропорционалното представителство в парламента и политическия плурализъм, като създаде условия за живот на повече от две партии, насърчи териториалното представителство и даде възможност на по-малките партии да бъдат представени", се посочва в автореферата към дисертацията.

На защитата Ива Митева каза, че целта е да се изберат млади и знаещи депутати, заради което обаче трябва да има промяна и в избирателните списъци, като предлага два подхода - или гласуване по настоящ адрес, или активна регистрация. Според проф. Пламен Киров в дисертацията се прави опит да се предложи оптимален вариант на изборна система, но има несъвършенства в предложенията за райониране. Научният ръководител проф. Емилия Друмева каза, че научният труд има висока приложимост, а предложението за създаване на комисия по районирането е добро и необходимо. Проф. Екатерина Михайлова уточни, че трудът е минал вътрешна защита през есента на 2020 г. преди авторът да влезе в политиката, като обяви за приноси и анализа, и законопроекта. Според доц. Наталия Киселова този Изборен кодекс не трябва да се поправя, а трябва да се напише изцяло нов, затова юристът трябва да работи в тази посока. Единодушно научното жури присъди на Ива Митева образователна и научна степен "Доктор" в научна специалност "Конституционно право".