"Булгаргаз" продава руски газ с посредник и 20 евро по-висока цена

Шефът на КЕВР обясни, че ще се търси решение на поисканото 60% поскъпване на синьото гориво

Иван Иванов

Иван Иванов

"Булгаргаз" е закупил руски газ, но през посредник, и ни го препродава с 20 евро по-висока цена. Това може да се докаже с документи, заяви новият стар председател на КЕВР Иван Иванов пред БНТ.

Иванов посочи, че още днес ще се срещне със служебния енергиен министър по най-важния въпрос - решаване на проблемите с газа. "За месеците ноември и декември няма резервиран капацитет за пренос, затова трябва да се преговаря и да се реши този проблем", посочи Иванов.

По повод обявените от Кирил Петков договорени с американска фирма 7 танкера с втечнен газ, шефът на КЕВР обясни, че това е по-леката част от договорките за доставки, защото количества в района на Източното Средиземноморие има в достатъчен обем. "Сложното е именно инфраструктурата и затова правителството в оставка не се обвърза с инфраструктурата - това значи резервиране на капацитет  от Ревитуса или от Турция и слотове, на които да се разтовари газът. Това са пропуснатите възможности този въпрос да се реши. Сега ние прекупуваме капацитет за пренос и това ще има по-голяма цена, особено за Ревитуса", добави Иванов.

За исканото увеличение с 60% на цената на природния газ от 1 август от страна на "Булгаргаз", шефът на КЕВР заяви, че до 12 август комисията ще одобрни новата цена, но тя едва ли ще се различава много от поисканото от газовия доставчик. "При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира, че общественият доставчик "Булгаргаз" ще осигури суровина до регулирания пазар - т.е. до топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи", каза той.

Според Иванов три важни мерки може да решат проблемите с високите цени на природния газ. "Трябваше още от 31 март, когато излезе указът на Путин, „Булгаргаз“ и правителството чрез енергийния министър да започнат разговори за търсене на възможност за дългосрочен договор. Дългосрочният договор трябваше да е подготвен досега и бяха пропилени 4 месеца. Второ, трябва да бъде пуснат възможно по-бързо газопроводът Комотини-Стара Загора. Той има акт 14, предстои да се дадат и акт 15 и 16 за самия строеж. Цените от този газопровод са атрактивни за страната ни. Ако стане, от октомври ще се усети намаление на цената. Трето, до края на 2023 г. да бъде завършен терминалът в Александруполис, от който България ще има гарантирани доставки“, изброи шефът на КЕВР. 

Той подчерта, че в терминала в Александруполис България е съдружник с 20%, което означава гарантирани доставки. "Няма, както сега да се казва, че няма слотове до края на годината за разтоварване на танкери, а България ще има гарантирани доставки чрез този терминал за регазификация. По този начин цената на газа за потребителите ще намалее през октомври", каза Иванов.

Цената на топлоенергията би трябвало да остане непроменена от нивото за месец юли в следващите 12 месеца, но ако има драматична промяна в цената на газа, е възможно да се стигне до ново решение за актуализиране на цените на 1 януари, обясни шефът на КЕВР. По-късно днес той допусна, че парното може да поскъпне с 20% от началото на 2023. "Мерките, които се надявам да предприемем, надявам се и на успокояване на цените на природния газ, няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия", каза Иванов.

Цените на тока за бита също ще останат на сегашните си нива до 30 юни другата година. "Хората трябва да са спокойни за цените на електроенергията, тъй като Българя не само произвежда ток, но и е един от най-големите износители в региона", заяви Иван Иванов.

За бизнеса обаче цената на борсата е с рекордни нива - само преди седмица цената беше 912 лв./MWh. За небитовите потребители има компенсации, които покриват всичко над 250 лв. за мегават час. По думите на Иван Иванов обаче подобна компенсация е нож с две остриета, защото демотивира бизнесът да търси решение за енегийна ефективост.

Според Иванов трябва да има държавна подкрепа за "Топлофикация София". "Дружеството потребява почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Заложената прогнозна годишна цена е 120 лева на мегаватчас, а виждате, че решението за август вече е 300 лева на мегаватчас. Как няма да трупа загуби "Топлофикация", като купува на по-висока цена, а продава на по-ниска цена. Решението ще се търси на базата на решение на оказване на финансова подкрепа. Ако спре “Топлофикация София”, това значи по-голямата част от софиянци да преминат към потреблението на ток, а това може да съсипе цялата електроенергийна система", посочи Иванов.

Междувременно председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски също коментира, че за по-ниска цена на природния газ може да се говори само при дългорочни договори. Шефът на "Булгаргаз" подчерта и че вратата към "Газпром" не е окончателно затворена.

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията", заяви Топчийски.