„Булсатком“ спира пропагандния канал Russia Today, СЕМ проспива, че медията се разпространява от три сателита и 22 телевизионни оператора у нас

Путин е любим гост на Russia Today

Путин е любим гост на Russia Today

 „Булсатком“ обяви, че спира от днес излъчването на руския пропаганден канал „Русия днес“ RT като реакция за руската агресия срещу Украйна. За това съобщи на страницата си във фейсбук изпълнителният директор на компанията Станислав Георгиев.

Всъщност работа на СЕМ беше да се самосезира и то отдавна и да предприеме процедура по спирането на RT на наша територия както и на други пропагандни руски канали. Обществена тайна е, че те транслират фалшиви и хибридни новини и манипулират българското общество за действията и политиките на Кремъл. Затварянето на тези пропагандни канали е още по-належащо сега, защото чрез тях Русия облъчва българите, че води миротворческа операция в Украйна, а крие за невинните жертви, разрушения и  човешки трагедии.

Наказателните акции към руски медии не са нещо ново - малката Балтийска държава Латвия даде преди време красноречив пример на бившите страни от Източния блок, как с категорични мерки ефективно се справя с руската  хибридна война, която Кремъл води срещу нея. Тя буквално отряза с един удар главата на руската пропаганда, забранявайки излъчването на  руския телевизионен канал RT – Russia Today на територията на Литва и Латвия. Формален повод за това станаха международните санкции, които бяха наложени на ръководителя на медията Дмитрий Кисельов.

Преди няколко месеца пък Люксембург отказа да предостави лиценз на руската държавна мрежа RT за излъчване на немскоезичен канал от страната, съобщиха властите тогава.
И докато светът се бори с руската пропаганда на територията на България RT се разпространява от три сателита и 22 телевизионни оператора, сред които най-големи са Bulsatcom и VIVACOM, който от днес сам налага цензура на RT. Отделно английската, арабската версия на RT, документалният й канал, както и нейните HD версии се предават чрез сателит в над 70 български хотела. Това показва проверка на Faktor.bg. Необяснимо е защо до този момент българският медиен регулатор СЕМ не е правил официален мониторинг върху програмите не само на RT, но и на други кремълски медии. Наблюденията на зрители недвусмислено сочат, че въпросните програми се използват като мощна кремълска  и пропутинска пропаганда, а много от текстовете им след това се мултиплицират в хибридни проруски български сайтове. Особено впечатление правят новини за военната и отбранителна мощ на Русия, както и рекламирането на несъществуващи нови видове оръжия и бойни машини.