Чавушоглу с предупреждение към Атина по отношение на Егейско море

Във връзка с разширяването на териториалните води на Гърция

Мевлют Чавушоглу

Мевлют Чавушоглу

Разширяването на териториалните води на Гърция над 6 морски мили в източната част на Егейско море би представлявало "причина за война" (casus belli), заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Така той потвърждава официалната позиция на Турция.

В речта си Чавушоглу спомена възможността за разрешаване на различията между Турция и Гърция с правни аргументи и двустранен диалог, предаде „Катимерини“.

Гърция поддържа зона от 6 морски мили в териториалните води в източната част на Егейско море, като я е разширила до 12 мили в Йонийско море.

Според „Катимерини“ разширението е съвместимо с международното морско право, но прилагането му в Егейско море би означавало, че корабите, излизащи от пролива Босфор, неизбежно ще трябва да преминават през гръцки води.

"Нека кажа нещо ясно... няма да позволим дори едностранно разширяване на териториалните води [от страна на Гърция] с една миля", заяви Чавушоглу.

"Не приемаме един свършен факт, който ще превърне Егейско море в гръцко езеро, ще ни огради по бреговете и ще навреди на нашите правни и жизнени интереси. Решението, взето от турския парламент на 8 юни 1995 г., все още е в сила. Това не е заплаха за война, а декларация за нашата решимост да защитаваме правата и интересите си в Егейско море на всяка цена", добави Чавушоглу.

Чавушоглу също така повтори позициите на Турция, според които суверенитетът на някои по-малки острови в Егейско море не е определен. Освен това той отказа да приеме, че островите имат собствен континентален шелф. /БГНЕС