Ковид е намалил продължителността на живота с 1,6 години в световен мащаб

Ковид-19 е довел до намаляване на средната продължителност на живота на хората по света с 1,6 години през първите две години на пандемията. Това е по-драматичен спад, отколкото се смяташе досега.

Според стотици изследователи, които пресяват данни за базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценка (IHME), това е рязък обрат в продължилото десетилетия наред повишаване на средната продължителност на живота в световен мащаб.

"За възрастните хора по света пандемията Ковид-19 е имала по-дълбоко въздействие от всяко друго събитие, наблюдавано през последния половин век, включително конфликти и природни бедствия", заяви Остин Шумахер, изследовател от IHME и водещ автор на проучването, публикувано в списание The Lancet.

През периода 2020-2021 г. средната продължителност на живота е намаляла в 84% от 204-те анализирани държави и територии, което "демонстрира опустошителното потенциално въздействие" на новите вируси, казва той в изявление.

През този период смъртността при хората над 15 години се е увеличила с 22% при мъжете и със 17% при жените, изчисляват изследователите.

Мексико сити, Перу и Боливия са някои от местата, където продължителността на живота е намаляла най-много.

Но в актуализираните оценки на емблематичното изследване на IHME "Глобална тежест на заболяванията" имаше и добри новини.

През 2021 г. в сравнение с 2019 г. са починали с половин милион по-малко деца на възраст под пет години, което продължава дългосрочния спад на детската смъртност.

Изследователят от IHME Хмве Хмве Кю приветства този "невероятен напредък", като заяви, че сега светът трябва да се съсредоточи върху "следващата пандемия и преодоляването на огромните различия в здравеопазването в отделните страни".

И въпреки неуспехите по време на пандемията, хората все още живеят много по-дълго, отколкото преди.

Между 1950 г. и 2021 г. средната продължителност на живота при раждане е нараснала с 23 години - от 49 на 72 години, твърдят изследователите.

Ковид е отговорен за 15,9 млн. смъртни случая в периода 2020-2021 г. - пряко от вируса или косвено поради нарушения, свързани с пандемията, изчисляват изследователите.

Това е с милион повече излишни смъртни случаи от предишните оценки на Световната здравна организация.

Прекомерните смъртни случаи се изчисляват, като се сравни общият брой смъртни случаи с броя, който би се очаквал, ако нямаше пандемия.

Барбадос, Нова Зеландия и Антигуа и Барбуда са сред страните с най-нисък процент на излишни смъртни случаи по време на пандемията, което отчасти отразява факта, че изолираните острови често са били пощадени от пълния удар на Ковид.

Проучването показва също така как населението на много застаряващи и заможни държави е започнало да намалява, докато в по-малко богатите държави броят му продължава да расте.

Тази динамика "ще доведе до безпрецедентни социални, икономически и политически предизвикателства, като например недостиг на работна ръка в райони, където младото население намалява, и недостиг на ресурси на места, където броят на населението продължава да се увеличава бързо", предупреди Шумахер.

"Държавите по света ще трябва да си сътрудничат в областта на емиграция", добави той. /БГНЕС