Данилов: Русия опитва да скара украинските военни с политиците, използвайки шпиони

Русия се опитва да разпалва антидържавни настроения

Олексий Данилов

Олексий Данилов

През последните два месеца Кремъл е активизирал мрежата си от скрити шпиони в Украйна – тъй като разбира, че не може да победи по военен път, Москва се опитва да постигне това като провокира вътрешна дестабилизация.

Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов в интервю за The Times. По думите му, Русия има своите агенти в различни държавни структури, включително службите за сигурност – било им е наредено да подкопават  единството на страната.

Данилов пояснява, че руските шпиони се стремят да посеят разкол между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия  ВСУ Валерий Залужни. Кремъл иска да вбие клин между политическите и военните лидери, разпространявайки лъжливи наративи. Русия се  опитва да разпалва антидържавни настроения сред населението, агенти на Кремъл преследват съпруги и роднини на украински военни и военнопленници, правят опити да организират „антивоенни митинги“.

"Идеалната ситуация за Русия и Путин е връщането на Украйна към състоянието на неуправляемост и пълна анархия, което тя преживя през 1917-1921 г., когато войната се водеше отвътре... Тези мерки преследват целта за създаване на критичен негативен обществен фон, за посяване на униние и депресия, увеличаване на дела на склонните към компромис и намаляване на дела на тези, които вярват в победата, което в крайна сметка би довело до държавен преврат." – коментира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Русия активизира работата на своите шпиони на фона на оскъдните постижения на руснаците на източния фронт, тъй като Путин отчаяно се стремеше да постигне значим успех до началото на президентските избори през март, допълва той.

"Допуснахме голяма грешка през 1991 г., когато не закрихме КГБ, а просто променихме названието на СБУ (Служба за сигурност на Украйна – б.р.) , а метастазите на КГБ останаха." – отбелязва Данилов, като напомня, че при президентския мандат на Виктор Янукович СБУ още повече е била инфилтрирана с кадри на руската ФСБ.

Превод Faktor.bg