De Profundis: Руските шпиони в България са известни на малцина, руските нешпиони – на всички

След разкриването на русофилския преврат срещу княз Батемберг, това е най-големият удар на спецслужбите

Патриотите

Патриотите

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Някога Анибал за малко да превземе Рим със слонове. Сега Путин за малко да превземе София с магарета. Или мекерета – както българските възрожденци любовно наричат подобни типове. 
Имам предвид аферата с разкриването и ареста на шестимата български патриоти, шпионствали в полза на Русия. Да, ако попиташ тях, сигурно ще ти обяснят, че делото им наистина е изцяло патриотично. Това е 

концепцията за новия български патриотизъм, 

измислена от руската пропаганда за целите на руската хибридна война и внедрена тук от други руски подлоги – че истинският български патриотизъм значи човек да обича Русия поне колкото България и да се грижи за руските интереси, защото те са и български. 
Аз все си мислех, че това е твърде абсурдно, за да се реализира, а КГБ ни го пробутва за кодош на публиката, но не съм прав – тук явно възприемат този абсурд съвсем сериозно и практично. Така че за пореден път съм в ролята на наивник по въпроса докъде може да стигне човешката глупост. И руската наглост - защото двете са свързани в здрава братска прегръдка. В смисъл – колкото българинът е по-глупав, толкова руската наглост повече му допада и е готов да ѝ служи, а колкото руснаците са по-нагли, толкова повече български глупаци, готови да им служат, се намират.  
Главният прокурор Иван Гешев вика, че разкриването на българската шпионска мрежа има един аналог - „Кеймбриджката петорка“, английска група, която шпионства за руснаците по време на Втората световна и в първите години на Студената война. 
Може и да има съвпадения, не знам подробности, но не съм сигурен, че аналогията е пълна. Имам предвид съществената разлика между нивото на група високи британски интелектуалци, макар политически заблудени и група изначално политически заблудени български пенсионирани полковници. 

Много ми е интересно кога точно нашенцие са се снабдили с такава голяма любов към Русия, че да започнат да предават България. Дали още от люлката с песните на мама? Или чак от учебника за първи клас, където по тяхно време чичко Ленин бе представен като някой, който гушка децата - без никой да се сети колко е педофилско това? А може пък някой от шесторката дълго да е бил индиферентен по темата и чак във военното училище да са му промили мозъка. Знае ли човек, дано си кажат на разпитите.

И нещо друго ми се ще да си кажат – кога е започнала тяхната патриотична дейност,  от колко време като група работят за Кремъл. Защото фактът, че службите са ги наблюдавали 6 месеца, изобщо не означава, че бандата съществува от 6 месеца. А и хорицата може да са работили поотделно преди това, кой да ти каже.  
Но в цялата работа има и друго важно – те са взимали пари за услугите,  не само чиста любов е замесена. Както знаем, ако си квартална курва, правиш го за кеф, ако се издигнеш до градска проститутка – за пари. Друг е въпросът за получаваните от шпионите жалки суми, това е само

принос към темата за личното им унижение

И за руската щедрост.  
Така или иначе обаче, не искам да коментират тези типове, гади ми се. 
Но ще кажа, че според мен залавянето на групата е наистина една от най-добрите крачки, направени от България и българските спецслужби през последните….е, май през всичките години от русофилския преврат срещу княз Батемберг насам. 
Разбира се, веднага се възразява срещу това.  
Първо, казват, много ниско е нивото на групата- пенсионери, които вадят по някой лев към пенсията с не особено секретни натовски и български военни документи. Ами българските майстори на плаща и кинжала, които по този начин опитват да омаловажат станалото, нека кажат по тяхно време колко високопоставени руски шпиони бяха разкрити и заловени. 
И също да обяснят, а не да крият от публиката, че в шпионството е като в журналистиката - всяка информация е ценна. Тя може да не ти каже нещо ново, но ще потвърди или отрече нещо старо, за което знаеш от другаде. Ще ти даде информация за канала, по който може да се добие още информация. Ще те запознае с кръг от други хора, които имат достъп до съответното ниво на секретност или нагоре. 

Второ възражение – тази група има истински Резидент, вероятно в самото посолство, защо не хванат него. С внушението – защото са кокошкари и не смеят. Да, ама не. Ето, веднага след залавянето на шестте български кукувици, бяха изгонени двама руски „дипломати“, което е ясен отговор на въпроса

 „кой е истинският шпионин на по-високите нива“

Трето възражение – защо българските служби работят само срещу шпионските мрежи на Русия, а не срещу други посолства, които ни шпионират. 
Е, да, ако някога бъде заловена българска група шпиони в полза на Малдивите или се изгонят дипломати от Бора-Бора, веднага ще разберем дали службите разследват и други амбасади. 
Но истинското внушение на това възражение е друго - че не се работи срещу западните посолства в София. Това не се казва открито, защото тогава и най-невинният гражданин ще се сети, че натовските и европейските партньори нямат нужда да крадат информацията, след като тя изначално е обща или споделена с тях по официални комуникационни канали - такива са правилата на съюзите, в които членуваме. За какво им е на американците или на французите да ни шпионират, след като могат просто да попитат? 
Ето защо съветвам възразителите, барабар с некадърните си възражения, да изчезнат от българския медиен и политически хоризонт. А медиите да спрат да пускат идиотските им внушения, защото подкрепата за идиотщината не е патриотично дело. 
От друга страна – разбираемо е, защото в България представата за патриотизъм отдавна е изкривена. Имам предвид фактът, че онези български партии, които най-силно се бият в гърдите като най-патриотични – „Атака“ на Сидеров, „Воля“ на Марешки, „Възраждане“ на Копейкин, ВМРО на Каракачанов, са всъщност откровено или едва прикрито проруски. А какво да кажем за големите патриоти от АБВ и БСП – Петков и Нинова? Първият е официален български партньор на путиновата партия „Единна Русия“, а втората не успя да се вреди за тази чест, но пък неотдавна откровено заяви, че щом стане премиер, веднага и най-патриотично ще вкара тук руската ваксина Спутник V.  
Какво да кажем за „проевропейската“ партия ДПС, която продължава да мълчи по темата за разкритата руска шпионска мрежа. Дали нямат думи хората на Доаган или не искат да ги използват, за 

да не разсърдят кукловодите си

 Най-интересен според мен обаче е случаят с Николай Малинов и неговото „Възраждане на Отечеството“. Този тип беше разследван за шпионство в полза на Кремъл и прокуратурата вече внесе обвинението в съда. Предстои процес – какво ще стане на него е друг въпрос, като се има предвид как съдът пусна Малинов да отиде в Москва, след като същият съд преди това му забрани да го прави. Важното обаче е, че този тип участва активно в кампанията за предстоящите парламентарни избори. Ох, как само участва – на цветна снимка се ръкува лично с Путин, а до нея слоган, който гласи: „България е по-силна заедно с Русия“. Да, както споменах, колко по-тъпо е нещо, казано от типове като този или колкото по-голяма е лъжата, толкова повече са балъците на руската въдица.   
Всички останали политически русолюбци, споменати досега, също са особено активни в предизборната кампания, а някои от тях ще успеят да вкарат депутати в Парламента и да тровят живота на България, като определят съдбините ѝ още 4 години. 

Добре, главният прокурор Иван Гешев няма доверие на „Военна полиция“, която, както стана ясно, не лови руските шпиони, но пък ги пуска веднага, щом друг ги залови. По тази логика обаче, защо и

 как българското общество ще има доверие на откровените проруски партии

 и политици? Е, да, вероятно публичните политически фигури, поне пряко, не са обвързани с шпионство, черните си дела те вършат, а вероятно и парите си получават по доста по-сложна схема. Но всички ги знаят поименно, най-малкото защото те не крият какви ги вършат - няма ли закон, който да озапти тази руска вакханалия?
Ама, казват някои, защо руснаците да не финансират партии, организации и хора, които са приятели на Русия и работят за българо-руската дружба, както американците финансират приятелите на Америка. 
Не, разликата е огромна. Американците финансират български организации чрез  проекти, за които се кандидатства на публична процедура и те са насочени изцяло за развитие на България – демокрацията, институциите, образованието, културата. А Русия финансира изцяло на тъмно, само свои хора, организации и партии, които работят за руските интереси, за рекламиране на руската култура, за прокарване на руската политика срещу европейската и натовска България. 
Разликата е съществена, а ако не я виждате – значи сте готов за руски шпион. Честито!