Десетки арестувани на митинг в защита на жените в Истанбул

"Барикадите са за убийците, не за жените"

Полицията е арестувала десетки хора в Истанбул миналата вечер по време на митинг, посветен на Международния ден за премахване на насилието срещу жените.

Неразрешеният протест се проведе на площад "Таксим", който е традиционно място за събиране на демонстранти.

Полицията за борба с масовите безредици беше мобилизирана, а участниците в шествието бяха възпрепятствани от редица бариери, блокиращи улиците. "Барикадите са за убийците, не за жените", гласеше един от плакатите, носени от протестиращите.

Репортери на АФП станаха свидетели на десетки арести.

Митингът, свикан от "Платформа 25 ноември", коалиция от женски групи, събра на улицата стотици хора.

Те скандираха на турски и на кюрдски език "Жена, живот, свобода", възприемайки лозунга на иранските жени в борбата им срещу режима. Иран има голяма диаспора в Турция, която през 2021 г. се оценява на 120 000 души.

Една от групите активисти разгъна плакат пред полицията, който гласеше: "За нашата свобода ние не мълчим, не се отказваме от живота си, не се прекланяме пред патриархалното държавно насилие."

Йесим Тукел, член на платформата "25 ноември", заяви: "Полицията, която не се намесва, когато се извършва насилие срещу жени и не залавя убийците на жени, затвори всички пътища, водещи към "Таксим", под предлог за сигурност."

Пред лицето на репресиите срещу повечето публични протести, женските и ЛГБТ движенията са последните, които призовават за мащабни демонстрации в Турция. /БГНЕС, АФП