Гордон: Призовавам американците – покажете среден пръст на Путин и му кажете: Стар негодник, ако продължаваш да блъфираш, ние ще стоварим огромна сила и за теб всичко ще приключи

Ние ще продължим да убиваме, докато отблъснем и последния руски войник, дошъл на нашата земя, казва известният журналист

Дмитрий Гордон

Дмитрий Гордон

Интервю за публитистичното предаване „Настоящее время“

- Вие как гледате на преговорите между Украйна и Русия,  двете страни имат различни позиции?

- Ние имаме много добри преговарящи и това е украинската армия. Тя води успешни преговори във всички направления. Повече от 11 000 руски войници са мъртви, 1000 руски войници са пленени, още толкова са избягали. Тонове военна техника е била унищожена по пътищата и полетата на Украйна. Десетки руски самолети са били свалени. Така, че ние водим преговорите съвсем правилно и ясно.

- Каква помощ трябва да бъде оказана в този момент на Украйна, така че украинците сами да сложат край на тази война, каква е според вас логиката?

- В тази ситуация за нас на първо място е важно да бъде затворено небето над Украйна. Второ – нужно е да бъде затворено нашето небе. Трето – нужно е да бъде затворено нашето небе. Аз много настоятелно моля нашите партньори, като изхождат от разбирането, че ако не дай Бог, Украйна рухне, след нея ще бъдат те. Затова затворете небето над Украйна. Не се страхувайте от ядрения шантаж на Путин. Кажете му: Ти искаш да ни шантажираш с ядрено оръжие, тогава и ние ще ти отговорим, ще ти покажем също ядрено оръжие. Американското ядрено оръжие, американската военна мощ, военната мощ на НАТО превъзхождат в пъти прогнилата стара руска техника и всичко останало. Във всеки момент аз виждам колко „велика“ е руската армия, която е ограбвана от години и аз не зная какво докладват на Путин, след като знаем, че там имаше огромна корупция и това, че руската армия е „непобедима“ е блъф  го доказаха героите на Украйна. Руската армия реално не съществува. Всичко това е блъф, както и ядрената клопка. Ако Путин мисли, че може да плаши някого със своите ръждясали ядрени оръжия, то аз призовавам американците – покажете му среден пръст и му кажете: Стар  негодник, ако продължаваш да блъфираш, ние ще стоварим огромна сила и за теб всичко ще приключи. Аз не мога да го нарека добър човек, той е копеле. Той стреля по нашите деца, по нашите дядовци, по нашите майки, стреля по моята страна. Изпраща удари към болници, по жилищни сгради, по бежанци. Той е негодник, така мисля аз. А сега какво още бих помолил Запада – да ни изпрати ново въоръжение по най-спешния начин, както и да се включат частна военна армия и още момчета доброволци, които искат да защитават идеалите на демокрацията в Украйна, които ние ще приемем и ще им дадем възможност с оръжие в ръка да помогнат на нашите украински войници. 

- Вие сте влиятелен човек, срещате се с различни хора, правите интервюта с представители на много пъстрия руски елит. Като популярен журналист общувате ли с някои от тях, има те ли представа какво се случва по върховете на властта в Русия, дали всички играят по свирката на Владимир Путин или вече се забелязва някакъв разкол сред руския елит?

- Русия без съмнение се състои от разни хора. Сред военния елит и ФСБ има една група от хора, които идеологически са великоруски шовинисти, които искат да възродят СССР. Обикновено това са възрастни хора, чиято младост е преминала в Съветския съюз и заради това имат носталгия по това време, и на тях много им се иска такива страни като Казахстан, Молдова, Беларус и Украйна заедно с Русия да станат едно ново имперско образование. Въпреки това руският елит преживя 30 години, в които той натрупа огромен капитал – милиарди пари от корупция, които притежават и досега. Когато можеше да почива в най-добрите курорти на запад, да се сдобие с недвижима собственост на много привлекателни места в света, когато можеше да се радва на живота в Маями или Кушадасъ. За него сега стана така, че изведнъж, заради своята глупост и конкретно заради безотговорността на Путин, елитът започва да губи всичко. Днес руските олигарси, които вчера бяха приказно богати, се превръщат в бедняци. Те нямат пари, защото е наложен мораториум над тях. Те вече не притежават приказно богатство, освен че останаха на жените им техните брилянти. И освен това след няколко дни ще разберат, че в джоба им имат само 100 000 долара, с които те нищо не могат да направят. Затова сега нещата вървят така, че те ще искат да се дистанцират от Путин като се опитат да му въздействат по някакъв начин, да окажат върху него някакво влияние да прекрати своята политика. Това дори го виждам косвено, изхождайки от това, което са ми разказвали, но и предвид претенциите, които изрече Песков към Украйна – той конкретизира и ограничи исканията, като разбира се на всички е ясно, че чрез него говори Путин: признайте Крим за руски; признайте независимост на ДНР и ЛНР и трето - обявете неутралитет на Украйна. Но ние не сме съгласни с това. Ние ще продължим да убиваме, докато отблъснем и последния руски войник, дошъл на нашата земя. 

- Преди 25 години руският елит беше различен, дали олигарсите в Русия днес обичат повече парите или повече се страхуват от властта на президента Путин?

- Разбира се, че обичат най-вече парите, да е пълен собственият им джоб. Какъв страх от Путин? Страх имат, че може да загубят милиардите си, които притежават на запад. Защото те не ги държат в Русия, те ги държат на запад, а там вече сложиха ръка върху тях и казаха – или Путин ще изтегли войските си, или се разграничете от него и тогава разговорът с вас може да се състои. Затова, разбира се, че те мислят единствено за своите пари. Те повече няма друго, което да губят.

Превод: Faktor.bg