Добре смазаната руска пропагандна машина си направи срамен автогол

Военните елитни блогъри, които твърдяха, че украинското контранастъпление е започнало, се провалиха

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Руската пропагандна машина, която е добре смазана, допусна огромен гаф. Руски военни блогъри тези дни оповестиха началото на украинската контраатака. А това се оказа автогол. Още повече че от съобщенията лъхаше паника.

Подобно нещо се случва рядко. Пропагандната машина на Русия, която се смята за добре смазана и ефективно работеща, очевидно допусна огромен гаф. В четвъртък вечерта няколко военни блогъри, които в действителност въртят военна пропаганда, съобщиха едновременно, „че е започнала дългоочакваната украинска контраофанзива. Зад техните съобщения за локални успехи на украинската армия прозираха опасения за украински военен пробив и за възможна загуба на окупираните от Русия украински територии.

Твърдения, че украинското контранастъпление е започнало, имаше и предишните дни, но съобщенията от четвъртък вечерта обаче бяха от най-влиятелните военни блогъри – тъй да се каже от висшата лига на този занаят.

Как военни блогъри едва не посяха паника

Общият тон може и да не беше точно паника, но много близко до него. Когато все пак стана ясно, че това не е широкомащабната украинска контраофанзива, социалните мрежи се напълниха с призиви да не се разпространява паника. Не липсваха и оправдания.

„Смятаме, че контраофанзивата е започнала“, написа в Телеграм 39-годишният Евгени Поддубни – блогър с 900 000 последователи. Дългогодишният служител на телевизиите Россия-1 и Россия-24 съобщи за украински успехи в Източна Украйна и прогнозира, че това ще увеличи натиска над руските позиции и на южния фронт.

По същия начин видя нещата и друг известен пропагандист – основателят на проекта „WarGonzo“ Семьон Пегов, който има над 1 милион верни читатели. Още един от водещите руски военни блогъри и репортер на „Комсомолская правда“ Александър Коз припяваше в общия хор – въпреки първоначалните му съмнения, че може би става въпрос за дезинформация от украинска страна. Коз дори тиражира призива на друг канал в Телеграм към руските войници: „Бойци, няма път за отстъпление. Зад вас са само вашите семейства“, се казваше в посланието.

Но само след няколко часа всички тези съобщения бяха коригирани и за първи път се прокрадна думичката „вероятно“. Поддубни дори стигна дотам да твърди, че всъщност е искал да успокоява аудиторията: „Не съм насаждал паника. По-скоро призовах за бдителност и малко спортна злоба“, написа той.

Защо се провали пропагандата?

По-късно същата вечер в социалните мрежи заваляха подобни съобщения от различни участъци на фронтовата линия. В тях се говореше за това, че положението е под контрол, че опитите на украинските части да пробият руските отбранителни линии са ограничени или са били отблъснати. А руското военно Министерство побърза да опровергае блогърите: „Не отговарят на истината някои съобщения в Телеграм, че има пробиви в руската отбрана“. Украинската страна обаче не разкри картите си: преди това президентът Володимир Зеленски беше казал в едно интервю, че страната се нуждае от още време, за да се подготви за контраофанзивата. Някои военни блогъри разчетоха това като маневра за заблуда на противника и бяха убедени, че всъщност се случва точно обратното.

Наблюдатели посочват две възможни причини за грешките на руската пропаганда. Едната се дължи на напрежението след месеци в очакване на украинското контранастъпление. Очевидно военните блогъри не са сигурни, че руската армия ще устои на удара. Втората причина произтича от самия характер на тази професия: блогърите се стремят да съобщават първи новините. Очевидно този стремеж сега им е изиграл лоша шега.

Преди дни президентът Зеленски обяви, че Украйна още не е готова за контранастъпление. Преди дни президентът Зеленски обяви, че Украйна още не е готова за контранастъпление

"Руското ръководство и Министерството на отбраната в Москва все по-малко успяват да поддържат илюзията, че на фронта в Украйна всичко върви по план", казва за ДВ експертката за Русия Сузане Шпан. Според нея военните неуспехи и продължителността на военните действия се нуждаят от обяснение - но официалната линия не предлага такова, тъй като тези руски неуспехи не могат да бъдат публично признати. А опровержението на Министерството на отбраната изглежда неубедително и като опит да се ограничат щетите за собствения имидж, допълва Шпан.

Неволна помощ за Украйна?

Съобщенията предизвикаха критики и сарказъм в руските социални мрежи и радост в украинските. Грешката показа в какво психологическо състояние се намира част от руското общество, гласеше общата оценка. Според тази оценка гафът е подкопал авторитета на военните блогъри и е внесъл несигурност в редиците нконтранастъплениеанализатор Русия противодейства руската армия.

"Скъпите руснаци разбраха как ги лъжат в канала Телеграм", написа руски блогър, който също подкрепя войната. Той обвини другите военни блогъри, както и медиите, че са се провалили. А украинският журналист Андрий Заплиенко предложи главнокомандващият Валерий Залужний да ги награди - "за информационна подкрепа на украинската армия".

Роман Гончаренко, Дойче веле (dw)