ДПА: Най-висшият представител на Русия в ЕС е заподозрян в шпионаж

Кирил Логвинов, и.д. шарже д'афер на мисията на Русия към ЕС, работи за руското външно разузнаване

Кирил Логвинов, снимка: МВнР на Русия

Кирил Логвинов, снимка: МВнР на Русия

Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС е заподозрян в шпионаж, съобщи Нова ТВ, цитирайки агенция на ДПА, която се позовава на свои източници в Брюксел.

Съобщава се, че според белгийската тайна служба VSSE, дипломатът Кирил Логвинов, изпълняващ длъжността шарже д'афер на мисията на Руската федерация към ЕС, не работи само за външното министерство, но и за руското външно разузнаване.

Според автобиографията му Логвинов е работил в руското посолство в Берлин между 2010 и 2014 г., съобщава още ДПА.

За случая беше съобщено днес от германското списание „Шпигел“ и няколко други европейски медии. Подозренията за възможно шпиониране датират от лятото на миналата година, уточнява ДПА.

„Не коментираме“, каза говорител на разузнавателната агенция VSSE пред ДПА в отговор на въпрос до какъв вид разузнавателни данни може да е имал достъп Логвинов.

Шпионажът не предполага просто тайно придобиване на информация. Дейностите в сферата на нежелано политическо или социално влияние също са включени в това определение, посочва ДПА. Това може да се случи например чрез целенасочено разпространение на невярна информация в приемащата страна.

48-годишният Логвинов е най-висшият представител на Русия в ЕС от септември 2022 г. Постът на официален посланик е вакантен откакто Владимир Чижов беше отзован след около 17 години като посланик на Русия в ЕС.

Преди това отношенията между Брюксел и Москва бяха влошени заради руската инвазия в Украйна.