Двамата мъже, задържани за тежко убийство край София, са издали фалшив смъртен акт на жертвата

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Предполагаемите извършители на тежкото убийство в София са две лица с фамилии Александров и Кинов. Това потвърдиха от прокуратурата и Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) на съвместен брифинг в Съдебната палата относно разкритото криминално престъпление и във връзка със задържането и привличането като обвиняеми на двете лица.

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) и зам.-градски прокурор Христо Кръстев обясни, че сигналът е подаден на 5 януари и е касаел данни за това, че 50-годишен мъж не може да бъде уставен от неговите близки. Работено е по версията за отвличане, като след това е станало ясно, че става въпрос за убийство.

В следващите дни - 6 и 7 януари са извършени действия по разследването, огледи на местопроизшествия и след доклад на СДВР и доклад на наблюдаващ прокурор може да се направи разумно предположение, че две лица с фамилия Александров и Кинов са извършили на първо място отвличане и на второ място - убийство.

Тялото на убития мъж, е открито в камера в частна морга, като той е бил настанен там с фалшиви документи. Използвани са имена на жив човек, който няма нищо общо с убития и извършителите на убийството, за да се издаде неистински смъртен акт на жертвата. Убитият е бил завързан и измъчван, а до фаталния край се е стигнало след два изстрела в областта на коремната кухина (торса) и в единия крак.

Разплитането на случая тръгнал от преминаване на държавната граница на Александров и Кинов в посока Сърбия. Единият от извършителите на убийството е преминал с личната карта на жертвата с цел да инсценира напускането му от територията на страната. Заподозрените дори взели и телефона на убития човек, като пускали и фалшиви sms-и на роднините му.

Жертвата на убийството бил собственик на фирма, която назад във времето стопанисвала ресторант в центъра на София. Само единият от извършителите на престъплението е криминално проявен за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и грабежи в особено големи размери.

Оръжието, с което е извършено жестокото убийството, все още не е открито. Изследват се обаче няколко вида оръжия.

Според разследващи причината за извършеното покушение е финансов дълг, който убитият имал към Александров.

Предвид високата обществена опасност двамата са задържани до 72 часа. Изготвено е искане и за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Припомняме, че вчера се появи информация за двамата задържани, която днес прокуратурата потвърди. Един от заподозрените е Петър Александров - син на бившия финансов министър Стоян Александров.

Другият задържан е Александър Кинов, "чиято професия е гробар", обясниха от държавното обвинение. Това обяснява и факта, че убитият мъж е намерен в морга, а тялото е било подготвено за кремация.

Предполага се, че мъжът е дължал пари на Петър Александров. Неофициално се говори за сумата от порядъка на 200-300 хиляди лева.