Байдън към републиканците: Не може да си позволим да прекратим помощта за Украйна

Твърдолинейните републиканци са против подхода на американския президент

Джо Байдън обеща да продължи подкрепата на Съединените щати за Украйна. Той призова републиканските политици да спрат да се "заиграват" със заплахата от спиране на работата на федералното правителство, ден след като Конгресът на САЩ прие временно споразумение за избягване на подобен сценарий, предадоха световните агенции.

Уверението му идва, след като продължаването на военното финансиране беше изключено от постигнатото в последния момент споразумение за американския бюджет. Мярката, която беше прокарана, за да се предотврати спирането на работата на федералното правителство, не включва военна помощ за Киев в размер на 6 млрд. долара, която е основен приоритет на Белия дом.

Твърдолинейните републиканци се противопоставят на нова военна помощ за Украйна, като много от тях са против подхода на Джо Байдън. Той обаче увери, че Киев може да разчита на подкрепата на Вашингтон.

"При никакви обстоятелства не можем да допуснем прекъсване на американската помощ за Украйна", заяви Байдън в изказване от залата "Рузвелт". "Разполагаме с време, не много време и има огромно чувство за спешност", добави той, като отбеляза, че законопроектът за финансиране е с продължителност само до средата на ноември. Байдън призова Конгреса да договори възможно най-скоро пакет от помощи.

САЩ няма да изоставят Украйна във войната срещу Русия, въпреки че в сделката за избягване на парализата на федералното правителство не беше включена допълнителна помощ за Киев, подчерта Байдън.

"Искам да кажа на нашите съюзници, на американския народ и на народа на Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа. Ние няма да изоставим" Украйна, заяви той в телевизионно обръщение.

По-рано днес говорителят  на украинското външно министерство Олег Николенко обяви, че Киев работи със САЩ, "за да гарантира, че новото решение за американския бюджет, което ще бъде взето през следващите 45 дни, ще включва нови средства за подпомагане на Украйна".

"Тази ситуация няма да попречи на потока от помощи да продължи да пристига в Украйна", увери той.

Международната подкрепа е от решаващо значение за Украйна в борбата срещу Русия. САЩ са най-големият донор за Киев, като от февруари 2022 г. насам са отпуснали около 110 млрд. долара под формата на гражданска и военна помощ.