Елена Поптодорова: Срещата на Байдън с Б-9 е повратна за Европа, Вишеградската четворка вече няма да е звездата

Китай няма политически да се обяви в подкрепа на Русия, смята още бившият ни посланик в САЩ

Елена Поптодорова

Елена Поптодорова

Украйна трябва да бъде сигурна, че може да отблъсква нападение. Украйна се брани и даването на оръжия и боеприпос е необходимост, защото нейната цел да си върне териториална цялост. Това коментира в студиото на Би Ти Ви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. 

Според нея оттеглянето на Русия от договора New START ще бъде в ущърб на ваимните нотификации за ядрените арсенали, които вероятно ще пострадат, освен че няма да се провеждат инспекции. Това ще е една очевидна щета – защото нито една от двете държави няма да знае какво се случва с ядрения арсенал на другата страна, посочи бившият ни посланик в САЩ.  

Поптодорова изтъкна, че конфликтът се движи по линията на изтощаване. И смята, че се очертава като продължителна война. Пресата към Украйна няма да спре дори ако бъде преустановен конфликта – чрез кибератаки, проксита пр., докато не се вземат много катерочини мерки Русия да се събере в своите граници, смята дипломатът. 

Що се отнася до намесата на Израел във войната – всеки вид въоръжена подкрепа за Украйна допринася за нейната боеспособност. Поптодорова смята обаче, че въпреки демонстрираните много близки отношения между Мусква и Пекин, Китай няма политически да се обяви в подкрепа на Русия.

Елена Поптодорова коментира днешната среща на Джо Байдън с лидерите на Букурещката деветка (нейни членки са България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Укгария, Чехия - бел.ред.).

Срещата на Джо Байдън с лидерите на Б-9 е повратна среща. Б-9 възникна след анексията на Крим. Тя беше леко ниглежирана, докато Франция и Германия държеше монопола в ЕС. Но сега динамиката се измества на Изток. Тези 9 държави бяха същите, които предупреждаваха за заплахата, която представлява Русия. Вишеградската група не е вече тази звезда, каквато беше. Звездата сега идва при нас, подчерта Поптодорова.