Ердоган: Турция може да приеме Финландия в НАТО, но без Швеция

Тайип Ердоган

Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Анкара може да приеме Финландия в НАТО без съседката ѝ Швеция, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. "Ако е необходимо, можем да дадем различен отговор по отношение на Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато дадем различен отговор за Финландия", заяви Ердоган в телевизионно интервю. 

Припомняме, че преди два дена крайнодесният политик Расмус Палудан отново изгори Корана, този път в Дания, след като преди това разгневи Турция с подобен акт и в Стокхолм. Палудан запали екземпляр на Корана пред джамия в Копенхаген, където събралите се мюсюлмани запазиха самообладание, докато той размахваше пред тях материали, обиждащи пророка Мохамед.

Расмус Палудан, крайнодесен активист, който има датско и шведско гражданство, разгневи Турция, като организира подобен протест с изгаряне на Корана и в Швеция на 21 януари. Той се закани пред шведския вестник "Афтонбладет", че ще повтаря протеста пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО.