21 Декември, 2024
/

Есенен гювеч

Есенен гювеч

снимка: Faktor.bg

Пълненитe червени чушки и сармички от цвeкло стават превъзходни, ако леко ги запечем във фурната

Необходими продукти:
300 гр кайма
4 бр. червени чушки
30 листа от цвекло
1 ч.ч. ориз
2 домата
2 моркова
2 глави стар лук
1 пликче млян кимион
Сол
Олио

Начин на приготвяне на плънката: 
Задушаваме в подходяща тенджера каймата заедно със ситно нарязания стар лук, настъргани моркови и домати, които овкусяваме със сол и малко олио. Когато плънката е сготвена добавяме ориза и го остъкляваме. Добавяме кимиона и разбъркваме добре. Оставяме сместа да отлежи за около 20 минути, за да поеме аромата на подправката.

С така приготвената плънка напълваме изчистените от семена и добре измити червени чушки и свиваме сърмите от цвекло, които подреждаме шахматно в съд, който е подходящ и за запичане. Добавяме ½ ч.ч. вода и ги оставяме да се готвят на клона за около 40 минути на тих огън.

Готовото ястие слагаме във загрята фурна и запичаме на 180 градуса за около 15-20 минути. 

Сервираме есенния гювеч с купичка кисело мляко или резени лимон. Може да предложите и чаша червено вино, което идеално подхожда на ястието.  

Сподели:
Тиквена угодия

Тиквена угодия

Угодия идва от глагола "угаждам" - да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

Тиквата е присъствала неизменно на трапезата на нашите предци, но особено през зимата с нея могат да се направят истински магии в кухнята

Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Три  изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие в чест на свети Николай Чудотворец