Естония иска ЕС да наложи санкции на руския патриарх Кирил

Заради възхвалата на геноцидната война на Русия

Урмас Рейнсалу

Урмас Рейнсалу

Естония ще предложи на ЕС предстоятелят на руската православна църква Кирил да бъде включен в  санкционния списък на общността. Това заяви външният министър на страната Урмас Рейнсалу, цитиран от ERR.

По думите на Рейнсалу, предложението на естонската страна е предизвикано от изявленията на патриарх Кирил, възхваляващи „геноцидната война" на Русия срещу Украйна.

Вчера Кирил заяви, че във войната срещу Украйна руските войници "изпълняват своето призвание и дълга пред родината и обществото", затова действията им са сравними със саможертва. Той каза още, че всички грехове на загиналите руски войници ще бъдат простени.

В проповед след литургията в храма „Христос Спасител“ на 27 септември Кирил коментира колко е важна духовната мобилизации, която по думите му трябва да помогне за "пълно помирение между Русия и Украйна". При това "помирението" според руската църква не трябва да върви по пътя на "опасните компромиси".

На 26 септември естонският министър на вътрешните работи Лаури Ляенеметс заяви, че е извикал предстоятеля на Естонската православна църква към Московската патриаршия митрополит Евгений, за да обсъди с него изявленията на Кирил, поощряващи войната срещу Украйна.

Превод Faktor.bg