Евгений Чупов: Не изключвам олигарсите и приятелите на Путин да направят преврат, защото те не са военни маниаци

Руските войници са принудени да подписват военни договори под заплаха от физическо насилие срещу тях, не знаят защо трябва да умрат на чужда земя

Евгений Чупов

Евгений Чупов

Имам предположение, че Кадиров чака момента, в който режимът на Путин е достатъчно слаб поради войната, за да превземе Кремъл, а не да воюва в Украйна

Връщането на Крим, Луганск и Донецк на Украйна също може да се разглежда като сделка за отпадане на санкциите срещу Русия, казва пред Faktor.bg руският опозиционер и съратник на Навални

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Чупов, вие познавате руската диаспора в България, какви са настроенията, как приемат кръвопролитната война, която Путин започна в Украйна?

- Аз общувам с руски опозиционни активисти тук в България и в момента регистрираме нашата отворена неправителствена организация, която ще носи името "За свободна Русия". Разбира се, всички наши активисти осъждат войната и призовават Путин да я спре. Сега нашето движение помага и на бежанци от Украйна. Тъй като не общувам с поддръжниците на Путин тук, нямам представа какво е тяхното мнение за ситуацията сега. Знам също, че една част от руснаците тук остават неутрални и предпочитат да не споделят мнението си, да не го изразяват публично, дори и да симпатизират на украинците и на нашето движение, има също и активи в Русия, които не искат да го правят, за да не се излагат на риск.

- В Русия има протести и гражданско недоволство срещу путиновата агресия в Украйна, способно ли е руското общество да изригне и да свали Путин и режима му от власт?

- През последните десетилетия Путин смазва руската опозиция, въвежда драстични закони, според които всеки протест и изразяване на различно мнение са незаконни и са подложени на наказателно преследване в Русия. По-голямата част от населението е уплашено и никога няма да посмее да протестира. Беларуският и казахстанският сценарии също показаха, че властите са готови да стрелят с оръжие по протестиращите, това се отнася и до Путин.

Единствената надежда е, че сред поддръжниците на Путин се предават от уста на уста лъжите на Кремъл относно реалния брой на загиналите руски войници в  Украйна, както и ефекта от западните санкции, които ще направят поддръжниците на Путин още по-бедни и ще ги накарат да се съмняват, че Путин има реално някакъв контрол над ситуацията.

- Как да си обясним изпращането от Путин в православна Украйна на повече от 10 000 чеченски бойци, които тръгват на война с „Аллах Акбар“?

- Ако питате мен, тази информация окончателно не се потвърди. Няма официални доказателства, че тази чеченска армия е изпратена в Украйна. (четете ТУК)

Типично за Кадиров е да се изфука и да се хвали с армията си, но предполагам, че няма да прати войските си да загиват в Украйна, защото по този начин ще загуби лостовете си да рекетира Путин в Русия. Моето предположение е, че Кадиров чака момента, в който режимът на Путин е достатъчно слаб поради войната, за да изпрати своята 10 000 армия да превземе Кремъл. Един такъв вариант изглежда по-управляем при сегашните обстоятелства от постигането на каквато и да е военна цел с тази армия в Украйна, където определено ще бъде ликвидирана.

- Според вас какви са сценариите, по които може да се развие този конфликт?

- Украинците демонстрират изключително висок дух в защитата на родината. Те са силно мотивирани и добре оборудвани да се противопоставят на агресията на Путин. Противно на това руските войски изобщо не са мотивирани. Руските войници са принудени да подписват военни договори под заплаха от физическо насилие срещу тях. Повечето от тях не проявяват по никакъв начин агресивност към Украйна и не могат да разберат защо трябва да умрат на територията на чужда държава.
Моята прогноза е, че Путин ще е принуден да влага все повече и повече ресурси във войната, изпразват руския бюджет. Украйна ще продължат реално да водят битки, които все повече ще изтощават руската армия.

Освен приятелите на Путин и олигарсите от най-близкото му обкръжение вече много други пострадаха от западните санкции, предполагам, че са били изненадани от реално започналата война. Въпреки че всички са корупционисти и престъпници, повечето от тях са прагматици и изобщо не са военни маниаци. Един от възможните сценарии е те да направят преврат, за да поискат от международната общност да отмени санкциите. Връщането на Крим, Луганск и Донецк на Украйна също може да се разглежда като сделка за отпадане на санкциите срещу тях.

- Няма съмнение, че Путин ще остане злодея на 21 век, готово ли е руското общество да понесе тази мрачна слава, която ще се принесе и върху него?

- Разбира се, че от тази агресия ще има дълготрайни последици както за Русия, така и за руския народ. Но аз се надявам, че когато порасне новото поколение избиратели и граждани в Русия, те ще успеят да отстояват правата си и да изискват гражданските им права да се спазват и зачитат в една нова Русия. След това новоизбраните лидери ще признаят престъпленията на предишния режим, както беше направено в Германия след Втората световна война.