Евгений Чупов: Нито един руски гражданин не е получил политическо убежище в България – това реверанс към Путин ли е?

Ако българските власти ме върнат в Русия – там ме чака затвор за много години по изфабрикувани обвинения

Евгений Чупов

Евгений Чупов

Политическите партии тук, които подкрепят и възхваляват Путин, директно се спонсорират от Кремъл, те не работят за интересите на България

Русия няма бъдеще с Путин, за България няма перспектива с този режим, казва пред Faktor.bg опозиционерът

  

Интервю на Мая Георгиева

-  Г-н Чупов, в началото на септември „Радио Свобода“ излезе с информация, че българските власти са ви отказали политически убежище като критик на Путин и режима в Русия. Има ли развитие сагата ви с Държавната агенция за бежанците в България?

-  След публикацията на „Радио Свобода“, която стигна и до редакцията й в София, тя получи широк отзвук в българските медии. Преди това неправителствената организация за защита правата на човека  „Center for Legal Aid Voice in Bulgaria“ ми предостави правна помощ тук. Беше подадена жалба в Административния съд. След това Държавната агенция за бежанците  оттегли своето решение от Административния съд. Но вече втори месец чакам ново решение, за да се изясни статутът ми. Дано в случая да не става въпрос за мълчалив отказ, от страна на Агенцията.

-  Имате ли представа колко граждани на Руската федерация са получили политическо убежище в България?

-  Към днешна дата България, въпреки че е членка на Европейския съюз и страна, която е подписала Женевската конвенция, свързана с статута на бежанците, никога не е давала политическо убежище на бежанец от Русия. Доскоро се смяташе, че България не би искала да петни отношенията си с Путин като предостави политическо убежище на руски гражданин, с което би признала, че в Русия има политически репресии срещу опоненти на режима. Въпреки че в същото време нямаше пречки българските власти да експулсират руски дипломати, обявени в шпионаж.

- Каква подкрепа получавате от български и световни организации?

- Голяма подкрепа получавам от организации за защита правата на човека в България. Вече споменах „Center for Legal Aid Voice in Bulgaria”, който ми предостави правна подкрепа в съда. Българският червен кръст ми помага в превода на документи за съда, както и по отношение на медицинските застраховки. Съветът на жените бежанки в България ми съдейства в обучението на децата ми, едното от които е в предучилищна възраст. IOM Bulgaria предостави на семейството ми безплатно обучение по български език, покани за различни образователни и културни събития. Атлантическият съвет на България излезе със своя позиция, защитавайки правото ми да получа убежище.

- Срещу вас са заведени две дела в Москва, как се стигна до тях, за какво по-конкретно ви преследват властите в Русия?

- Всъщност в Русия има официално само едно наказателно дело срещу мен – за извършена имуществена вреда и по-специално повреда на колелата на автомобил. Въпреки това, досега не са предоставени доказателства за тази вреда от разследващите нито на мен, нито на моя руски адвокат. Нещо повече, човекът, на когото е колата, за която се предполага, че е повредена от мен, се оказа Игор Шепел, офицер от руската „тайна полиция“, по-известна като Център за борба с екстремизма в Русия или Център „Е“. Да се повдигат официално наказателни обвинения на активисти е общоприета практика за руската тайна полиция, с цел да бъде притискана опозицията. 

- Защо се страхувате да се върнете в родината си, какво би ви случило в Путинова Русия?

- На 28 май 2019, когато ме задържаха незаконно в ареста за 12 часа, бях бит и малтретиран от руската тайна полиция Център „Е“. Казаха ми, че планират да ми подхвърлят наркотици и съответно да ми бъдат повдигнати нови, много по-сериозни обвинения. Също така заплашиха да ми причинят телесни повреди и дори със смърт – мен и членовете на моето семейство. Нещо повече, от официалния отговор на прокуратурата по-късно разбрах, че апартаментът ми е бил претърсван. Трябва да имате предвид, че обичайна практика на руската полиция е да използва претърсването на жилища като средство за сплашване на активисти на опозицията, да подхвърля наркотици и оръжие, които да бъдат използвани за възбуждането на нови наказателни действия и преследване на опозиционни лидери. 

Всъщност, ако се върна в Путинова Русия, там ме очакват манипулации с наркотици и оръжия, заради които ще ме тикнат в затвора за много години по различни изфабрикувани обвинения. По правило всички съдии в Русия са корумпирани, силно свързани с корумпирани полицейски служители и прокуратура, която никога не поддържа справедливите искове на опозиционните активисти, ако няма широко обществено недоволство. Но дори и при силен обществен натиск това се случва много рядко. Корумпираните полицаи, прокурори и съдии, които злоупотребяват с власт, обикновено са заплашени от наказателна отговорност единствено, когато са в конфликт на интереси със свои корумпирани колеги или началниците си. Затова опозиционери и обикновени граждани твърде рядко прибягват до съда в случаи, когато са нарушени техните права, защото добре известно е, че в Русия това са напразни усилия и само губене на време.

- За вас България добро място за живеене ли е?

- Всъщност последните пет години прекарваме летните си ваканции на българското Черноморие, харесва ни климата и хората в страната. Определено тук има много по-голяма свобода отколкото в Русия, предвид това, че управляващите трябва да съблюдават стандартите на Европейския съюз. Тук аз и моето семейство се чувстваме много по-сигурни, отколкото в Русия.

- На последните избори в Москва вие сте работил в екипа на Алексей Навални, как ще коментирате опита да бъде убит опозиционера и репресията, която Кремъл предприе срещу него след като получи успешно лечение в Германия?

- Да, през май 2019 година бях доброволец по време на изборите за Московски градски съвет, на които подкрепих Иван Жданов - кандидата на Навални, негов партньор и ръководител на антикорупционната му  фондация. Що се отнася до опита на Путин да елиминира Навални, аз съм убеден, че това е свързано с успешната изборна стратегия на Навални, наречена „умно гласуване“. Идеята е, затова че в Русия реално силни и влиятелни опозиционни лидери не се допускат да участват като кандидати в изборите на всички нива, екипът на Навални да предложи на избирателите да гласуват  за друга силна кандидатура, която не е излъчена от партията на Путин, без значение дали става дума за комунист или либерал, зелен или националист. Тази друга много силна кандидатура да бъде посочена в анализ на екипа на Навални, базиран на предишен опит на кандидатите и социологическо проучване. Путин не разполага с ефективен ресурс, с който да се противопостави на тази стратегия, но пък може да отмени всички изборни резултати в Русия или пък да се държи като гангстер (какъвто той всъщност е), като елиминира своите опоненти.

- Защо Навални е толкова опасен за режима в Русия, убийството ли е единственият начин да бъдат отстранявани опонентите на Путин?

- Тъй като „умното гласуване“ беше предложено за първи път от Навални, то имаше неимоверен успех по време на двата последни избора – през 2019 и 2020 година. В много райони кандидатите на партията на Путин бяха изправени пред позорно поражение и разбира се това е сериозен провал за Путин. Путин вече е осъзнал, че „умното гласуване“ е реална заплаха за авторитета му в Русия, че той губи позиции. Той е бесен от това, поради което взема и необмислени решения. Но дали убийството е единственият начин да елиминираш опонентите на Путин или не – аз предполагам, че за 20 години на власт Путин вече е изразходвал всички свои способности за противодействие и притискане на опозицията в Русия – чрез арести, преследвания и повдигане на административни и наказателни обвинения. Заради неговите заблуди рейтингът му в страната намалява и в усилията си да остане на власт той прави все по-фатални грешки. Освен това по време на своето управление Путин създаде огромен репресивен апарат, който не може да контролира повече и това, което единствено може да направи е просто да го заобикаля.

- У нас има хора и политически партии, които подкрепят Путин, възхваляват го, смятат го за голям световен лидер, какво бихте им казал?

- Ако става дума за политическите партии, които подкрепят и възхваляват Путин, е добре известно, че те директно се спонсорират от Кремъл, те не работят за интересите на България. Що се отнася до обикновените хора, бих им препоръчал да не вярват на кремълската пропаганда, да анализират различните източници на информация и да мислят със собствените си глави. 
За Русия няма бъдеще с Владимир Путин, нито пък има някакви перспективи за България с режима на Путин. Единственото нещо, което може да направи бившият агент на КГБ е да създаде е един нов Гулаг.