Хитлеристкият райх и сталинският СССР: да посочим „разликите“, които Путин постанови със закон

Руската Държавна дума след трето четене прие законопроекта, който забранява да бъде поставян знак на равенство между действията на СССР и на хитлеристка Германия през Втората световна война.
Най-сетне! Много полезен закон сътвориха руските депутати, за да въведат ред в уморените ни мозъци, че кой знае докога щяхме да смесваме „делата и документите“ на Сталин и на Хитлер?!

Има ли защо режимът на Владимир Путин да се страхува, че демократичният свят не прави разлика между двата тоталитарни режима?

С  много ирония отговор на въпроса дава „Каспаров.ру“. Да налагаш със закон, че няма знак за равенство между двата тоталитарни режима звучи като фейк или много лоша пропаганда. Но ето „разликите“ според Виктор Шендерович:

Разбира се, мустаците, липсата на образование, презрението към демокрацията, братската подялба на Полша са общи неща между двамата, но нима не виждате очебийните различия? И през Втората световна война, и изобщо.
Нима сте забравили, че нацистите строиха национал-социализъм, а ние - комунизъм? Те обявиха хилядолетен Райх, а ние определихме курс към необятното светло бъдеще, което е нещо съвсем различно.

Онзи мръсник Хитлер проповядваше превъзходството на арийската раса и унищожаваше само евреи, чернокожи и цигани, докато др. Сталин бе истински интернационалист и колеше цели народи, от кримски татари до естонци, но само в интерес на трудещите се. Нима не забелязвате резликата?
Да, гейове, свидетели на Йехова и прочие ненормалници също бяха преследвани в СССР, но нацистите го вършеха със зверска жестокост, пришпорвани от човеконенавистната си идеология, докато ние го правехме с братска обич и в хода на комунистическото строителство.
Вярно е, че Сталин изтрепа повече комунисти от Хитлер, но така се бяха стекли обстоятелствата. Просто в СССР комунистите се оказаха повече, отколкото в Германия.
Пак ли се правите, че няма разлика?!

Изтреблението на хора бе поставено върху промишлена основа и у нас, и при нацистите, но в Съветския съюз тази дейност бе далеч по-широкомащабна и чрез нея се прояви с цялата си сила талантът и духовната мощ на народа ни. На германците така и не им стигна акълът да давят хората в опадъчни води или да ги оставят да бъдат изядени от хищни насекоми.
Когато германците убиваха някого, пишеха в документите „екзекутиран“ и толкова. А нашите мъдри чекисти оформяха предписание за „десет години без право на кореспонденция“ и след смъртта на гражданина-лагерист завършваха преписката с гениалното „починал от инфаркт по време на шахматен турнир“. Смешно е дори да сравнявате двете системи!

Освен това Гестапо прилагаше мъчения, за да изтръгне истината от жертвите. Докато НКВД изтръгваше ноктите и им режеше части от тялото, за да излъжат, че са кулаци, троцкисти, японски или китайски шпиони и т. н. Какво общо има между двата подхода?
Техният Ернст Рьом също е бил убит от свои, както и др. Троцки, но нима няма разлика между Нощта на дългите ножове и пикела на храбрия съветски агент Рамон Меркадер?
Нима ще позволим някому да ни заблуди, че нямаме право по молба на трудещите се да си върнем исконни земи, като използваме Олимпийските игри за прикритие? Което няма нищо общо с нацистките операции в Судетите и Олимпиадата през 1936 г. в Берлин.
Разбира се, грандиозната архитектура, демагогията, презрението към интелектуалците, омразата срещу Америка и борбата срещу „тайната еврейска власт“ навяват някои асоциации, но не бива да приравняваме Гьобелсовата пропаганда със съветското Гостелерадио! При Гьобелс телевизията едва прохождаше...
В края на краищата нацистска Германия просъществува само 12 години, докато Советският съюз – шест пъти по-дълго.
И никой не можа да го победи.
Сменихме само флага и си живеем живота.
Което представлява най-важната разлика с хитлеристкия Райх.