Наришкин съчини ново оправдание за агресията в Украйна

Сергей Наришкин

Сергей Наришкин

САЩ и Полша планират разделяне на Украйна. Това твърди шефът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.

Той смята, че двете страни, съюзници в НАТО,  са в заговор за придобиване на сфера на влияние в Украйна - най-силния сигнал за това е, че войната може да завърши с принудителното разделяне на Украйна между Запада и Русия.

„Според разузнавателната информация, получена от руската Служба за външно разузнаване, Вашингтон и Варшава работят по планове за установяване на строг военен и политически контрол на Полша върху историческите ѝ владения в Украйна", заяви Наришкин в рядко срещано изявление, публикувано от СВР, цитирано от Ройтерс.

С подобна изказвания преди това излязоха руският сенатор Андрей Климов, заместник-председател на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията, както и един от най-близките съюзници на руския президент Путин. По думите им Полша планира да установи контрол над част от Украйна, която се движи по спиралата на разпадането си на няколко държави, след като САЩ се опитват да използват Киев, за да подкопаят Русия. Изявленията им обаче не са подкрепени с никакви доказателства. 

Има ли логика в твърдението на шефа на руското разузнаване или това не поредната хибридка, с цел да бъде оправдана агресията в Украйна?

Ройтерс припомня, че в миналото през различни периоди Полша е управлявала някои територии, които сега са част от Украйна. За последно това се е случило между двете световни войни. В края на Втората световна война  обаче Западна Украйна, включително град Лвов, са включени в състава на Съветския съюз.

Безспорен факт е също, че Полша е един от най-силните поддръжници на Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, като изпраща оръжия през границата и прие около три милиона украински бежанци.

Не трябва обаче да се забравя, че руското външно разузнаване, което твърди, че САЩ обсъждат с Полша план, предвиждащ полски "мироопазващи" сили без мандат на НАТО да навлязат в части от Западна Украйна, където вероятността за сблъсък с руските сили е малка, не могат да бъдат приети като достоверни. Предвид обстоятелството, че като приемник на КГБ след разпадането на СССР през 1991 г. СВР пое по-голямата част от отговорностите по отношение на външния шпионаж, то не е  публикувало официални данни по тази тема, превръща информацията им в съмнителна и дори недостоверна, защото не може по никакъв начин да бъде проверена. 

Освен това, съвпадайки изцяло с обичайните наративи на Кремъл относно САЩ и НАТО като врагове на Русия, превръща информацията в откровена манипулация, която няма нищо общо с реалността. Защото не САЩ и Полша са агресорът в Украйна, а самата Русия, която има огромни амбиции да извоюва победа в започналата от Путин война. 

И не на последно място - полското външно министерство не се ангажирало с коментар по повод изявлението на Сергей Наришкин.

Това е още една причина да се съмняваме в неговата достоверност, приемайки го по-скоро като поредната хибридка, съчинена от управляващите в Кремъл, с цел да оправдаят агресията на Русия в Украйна.