Фалшива новина: 20 млн. испанци протестирали с искане за излизане от НАТО и еврозоната

Имало е антиправителствен митинг, но не с такива искания и не с такава численост

Не е вярно, че над 20 милиона испанци са протестирали с искане за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната. Фалшивата информация е от публикация, споделена стотици пъти в социалните мрежи, предаде БНР. 
В действителност е имало антиправителствен протест, но на него не са издигани такива искания. Числеността на протестиращите също е измислица. 

Статията в социалните мрежи е „подкрепена“ от изображения, на които се виждат хиляди хора, носещи испанското знаме, и плакати, на които е изписано – „DEMOCRACIA– SÍ, DICTATURA – NO“ (Демокрация – ДА, Диктатура – НЕ).

Публикацията съдържа и видео от протеста, което показва хиляди хора на демонстрацията.

Журналистически материал в авторитетното испанско издание „Еl País“ сочи, че наистина на 21 януари 2023 г. в Мадрид се е провел протест. В статия на онлайн изданието е посочено, че демонстрацията е била насочена срещу правителството на испанския премиер Педро Санчес. Протестът на площад „Сибелес“ в центъра на Мадрид е преминал под мотото „За Испания, демокрацията и конституцията“. Никъде в статията обаче не се споменава демонстрантите да са поискали излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната.

Протестът е бил организиран от сто асоциации и групи и е бил посетен от лидери и членове на различни партии, посочва „Еl País“. Според протестиращите демокрацията в страната е в опасност заради управлението на Санчес. На демонстрацията са присъствали от 31 000 до половин милион души, според различните правителствени данни и тези на организаторите, но не и над 20 милиона, както се твърди в публикациите в социалните медии.

Протестът е отразен и от агенция Ройтерс, която посочва, че ораторите са атакували кабинета за серия от политики и решения – от освобождаване на активисти за независимостта на Каталуния до пактове с регионални сепаратистки партии.

Фалшифицираното видео е взето от англоезичната иранска Press TV, чието лого се вижда на кадрите. Самият видеоклип е взет от агенция Ройтерс.

На кадри от видеото ясно се вижда, че протестът е насочен срещу правителството на Санчес, което одобри законови текстове за по-леки присъди на каталунските сепаратисти, а протестиращите искат оставката му. 

Заключение от проверката на фактите: 
Твърдението, че протестът, който се е провел в испанската столица Мадрид на 21 януари 2023 г., е бил за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната, е НЕВЯРНО. Демонстрацията е била насочена срещу правителството на испанския премиер Педро Санчес и неговото управление. НЕВЯРНО е и твърдението, че на протеста са присъствали над 20 милиона души. По данни на местните власти, цитирани от Ройтерс, участниците в акцията са били около 30 000.