Пълна манипулация: ЕС се страхувал от „украинската контрабанда“ на оръжия и наркотици

Европейският съюз и НАТО се опасявали от потока от контрабандни оръжия, наркотици и нелегалната миграция от Украйна. Тази новина се тиражира усилено от руските прокремълски медии през последните дни. 

„Европейските служители също прогнозират увеличаване на трафика на наркотици от Украйна на фона на продължаващия военен конфликт, който самите те подгряват с доставките на оръжия”, се изтъква в някои от журналистическите материали. Те се позовават на думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, която е казала, че руската агресивна война е довела до увеличаване на заплахите за вътрешната сигурност както в ЕС, така и в Молдова. На фона на руската война може да се активизират големите престъпни групировки, а Молдова трябва да изиграе ключова роля в отстраняването на последиците от руската инвазия в Украйна в областта на борбата с контрабандата на оръжие и наркотици, на нелегалната миграция…“

Съдържанието на тази информация е в голяма степен спекулативна и манипулирана. Първо, на 11 юли Европейската комисия обяви намерението си да засили сигурността на границите заради непровокираното агресивно нахлуване на Русия в Украйна. В тази връзка тя обяви създаването съвместно с Молдова на Център за подкрепа на вътрешната сигурност и управление на границите на републиката. В документа обаче изрично се посочва, че Украйна не се занимава с „препродажба“ на западни оръжия или че участва в трафика на наркотици и хора.

Въпреки твърденията на руските медии за „украински престъпници“, Европейският съюз многократно е отбелязвал успеха на усилията на Украйна да гарантира сигурността на украинско-европейската граница. На 30 юни Мисията на Европейския съюз за гранична помощ в Молдова и Украйна (EUBAM) отново оцени високо устойчивостта на граничните и митнически служби на Украйна и Република Молдова. EUBAM подчерта, че регулаторните агенции на Украйна и Молдова „са показали превъзходна работа при оказването на подкрепа на гражданите, бягащи от войната, като в същото време гарантират сигурността на границите“. 

Освен това фейкът за „препродажбата“ на западни оръжия от Украйна е многократно опроверган от страните-донори. Партньорите на Украйна съобщиха, че са наясно с местонахождението на оръжията, предоставени на украинските защитници като част от военната помощ на ЕС и САЩ. На 8 юли представители на Пентагона отново подчертаха, че украинската страна е в постоянен контакт с американските си колеги, като по този начин се гарантира прозрачността в контрола на въоръженията.

Измислените твърдения за контрабанден износ на оръжие от Украйна в прокремълските медии се опровергават от нарочно изявление на Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна:  "Всяко движение на оръжие в Украйна или извън Украйна – когато такова движение е необходимо за ремонт – се следи много внимателно и се контролира както от Украйна, така и от нашите международни партньори." А чешкият министър на отбраната Яна Чернохова подчертава пред репортери, че „вярва, че страните донори на оръжие предприемат всички необходими стъпки за проследяване на оръжията“.