Руски медии с мръсна пропаганда: Украинските власти използват отровни вещества срещу руските военни

Министерството на отбраната на Русия обвини Украйна в отравяне на руски военни в Запорожка област с ботулинов токсин. От информацията в прокремълски медии става ясно, че Русия подготвя доказателства за "химически тероризъм" с резултатите от всички извършени анализи, които скоро ще бъдат изпратени на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) чрез руската постоянна мисия. 

Освен това тече допълнително разследване за "отравяне с бойни отровни вещества" от ръководителя на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо, допълват от министерството.

Доколко достоверна е тази информация обаче, като се има в предвид, че за конкретния случай не се предоставят никакви подробности освен това, че в края на юли руски военни в района на Василевка в Запорожка област били откарани в болница с признаци на тежко отравяне. При прегледа им лекарите са открили, че имат веществото ботулинов токсин тип "В" - "органична отрова с изкуствен произход". Освен това не е ясен нито броят на засегнатите, нито в какво състояние са били приети и как  бутолинът е попаднал в тялото им и в какви концентрации. 

В случая много съществено е да се отбележи, че въпросният токсин се образува в развалени консерви и то предимно в тези, съдържащи месо. Още в началото на нахлуването на руската армия украинците показаха хранителни пакети за руската армия с изтекла годност до 2015 година.

Валентин Власов, ръководител на Института за химична биология и фундаментална медицина към Руската академия на науките, казва по този повод пред агенция РБК, че „когато буркани или консерви се надуят, това е точно защото бактериите, които произвеждат тази отрова, се размножават".

Той обяснява, че ботулиновият токсин е протеинова отрова, която при високи концентрации засяга нервната система. В минимални количества се поставя с инжекции в козметиката за изглаждане на бръчки и обездвижване на кожата. Има няколко разновидности и се произвежда от бактерии Clostridium, които са анаеробни, т.е. живеят в отсъствие на кислород.

"Производството на такава отрова е трудна задача дори в съвременните лаборатории, така че тя може да бъде произведена само във военни биологични лаборатории с трето и четвърто ниво на биобезопасност", изтъква бившият член на Комисията по биологични оръжия на ООН и военният експерт Игор Никулин. 

Факт е също, че Москва отдавна - и особено от началото на войната, твърди, че САЩ са внесли в Украйна ботулин и че имало американски лаборатории за биологическо оръжие - твърдения, отхвърлени неведнъж като дезинформация.

Всички тези обстоятелства поставят под съмнение твърденията в прокремълските медии, че украинците тровят руски военни в Запорожка област. В тях се прокрадва и известна доза пропагандни внушения с една единствена цел - да бъде компрометирана Украйна, която води битка за своя суверенитет. Мълчанието на Киев също е знак, че украинските власти не желаят да бъдат забърквани в хибридната война, която Кремъл води, използвайки най-различни средства и най-вече черна пропаганда срещу страната им.