Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да оцелее и със сигурност няма да надживее смъртта на самия Путин

Китай и Русия не са истински приятели, китайците претендират за част от руската територия

Франсис Фукуяма

Франсис Фукуяма

Съществува реална възможност Тръмп да бъде преизбран догодина, ако се случи, ще бъде катастрофа

Хората процъфтяват, ако са уважавани базовите им човешки достойнства, казва известният мислител

Интервю на Дмитро Гордон, gordoua.com

- Господин Фукуяма, близо ли е краят на историята?

- За начало трябва да поговорим за смисъла на концепцията за края на историята. Това, което аз имах предвид беше общата еволюция на човешката цивилизация. Въпросът не е в края на съществуването, а в това каква е нашата цел, накъде се движим. И аз и досега вярвам, че ние се движим към либерална демокрация, към благоденствие.

- Аз добре си спомням, как Съветският съюз рухна за 1 ден и никой от западните съветолози дори не беше си помислял за такова нещо. Вие разбирахте ли, че Съветският съюз ще се разпадне, при това толкова бързо?

- Разбира се, и аз не очаквах, че всичко ще се случи толкова внезапно  и толкова бързо. Но разбирах, че комунизмът е мъртъв. Спомням си, че през 1988 година Михаил Горбачов заяви, че комунизмът е съревнование. И аз тогава си помислих: „След като той казва на глас такова нещо, комунизмът няма да може да оцелее“. 

- А може ли Русия ето така, по същия начин – да вземе и да се разпадне за един ден?

- Мисля, че такива изглеждащи могъщи държави всъщност са много крехки и имат множество слаби места. Но преломът, пречупването може да се случи, ако се появи слабост в центъра, тогава руските региони ще започнат да се придвижват в различни посоки и ще се сблъскат със сериозни външнополитически предизвикателства.
Китай и Русия не са истински приятели, китайците претендират за част от руската територия. Всичко това може да се случи в някакъв момент в бъдещето, ако бъде дискредитиран центърът на руската власт и този процес изглежда вече е започнал или започва точно сега.

- Връщайки се към края на историята: близо ли е краят на историята на Путин?

- Опасно е да се разсъждава за каквито и да било краткосрочни събития в Русия. Не може със сигурност да предполагаме и да разчитаме на краха на Путин в близко време. Но аз смятам, че неговата система за управление вече е крайно слаба, той подкопа своята власт. И затова не очаквам, че путинизмът ще оцелее. И със сигурност няма да надживее смъртта на самия Путин.

- Хората много разчитат на Вашите прогнози. Кога и как ще завърши, според Вас, войната в Украйна?

- Първо, аз не съм ясновидец, нито футуролог. Но смятам, че Украйна може да пробие руската отбрана в южната част на страната. Това е много, критично важно е и ще се случи по-скоро рано, отколкото късно.
Веднага щом това се случи и Крим бъде или освободен или обкръжен, което ще направи руското присъствие там нежизнеспособно, тогава, според мен, ще ви бъде отворен път към политическо урегулиране на конфликта.

- Но все пак ще поискам едно пророчество – кой ще стане следващият президент на Съединените щати – Тръмп, Байдън или Мишел Обама ?

- За съжаление, с Доналд Тръмп още не е свършено. Смятам, че съществува реална възможност той да бъде преизбран догодина.
Ако това се случи, ще бъде катастрофа. Това ще бъде катастрофа за Украйна, катастрофа за САЩ, катастрофа за демокрацията в целия свят.
Мишел Обама едва ли ще се кандидатира за президент, но има много други демократи, които биха могли да бъдат приемници на Джо Байдън. Проблемът е там, че демократите нямат една личност, която да е с по-добри шансове от останалите. Това е и една от причините, поради която Байдън не иска да се оттегли и да отстъпи кандидатурата на някой по-млад демократ. Аз не мисля и, че Камала Харис ще се кандидатира.

- Въпреки, че е ХХI век, че човечеството е натрупало огромен опит, светът е разтърсван от войни. Ще дойде ми момент, в който хората ще спрат да воюват, ще настъпи ли ден на мир и всеобщо благоденствие?

-Мисля, че сме постигнали исторически прогрес в това, че сме се научили да изграждаме институции за реакция срещу тези ужасни конфликти. По този начин се появява ЕС след Втората световна война и действително промени ситуацията в Европа към по-добро. Затова днес не можем да си представим война между Франция и Германия.
Аз вярвам, че се учим, с времето. Този процес е много бавен и никога не протича по права линия. Имаме възходи и падения, но затова построяваме надеждни организации.

- Голямото знание носи голяма печал. А през ума и сърцето Ви са преминали много знания натрупани от човечеството. И много печал ли?

- Знаете ли, в света продължават да съществуват и да се случват ужасни неща, които изобщо не интересуват обикновените хора, защото те си мислят: „Това се случва толкова далеч и не ме засяга пряко“. И затова те си мислят, че могат да игнорират случващото се. Например, ние реагираме на много от конфликтите в Африка точно по този начин: „Това е твърде далече от нас“.
Но ние трябва постоянно да си напомняме, че ние всички сме хора, че имаме права и трябва да обръщаме внимание на всяко място в света, където нарушенията на човешките права имат масов характер.
Именно на това съм посветил почти цялата си кариера.

- А можете ли да кажете формулата за щастието за отделния човек и за цялото човечество?

- Хората процъфтяват, ако са уважавани базовите им човешки достойнства. Има няколко нива: правителството е длъжно да уважава човека от гледна точка на защитата на неговите права. Обществото трябва да уважава достойнството на човек и да се отнася към него като към равен. Когато това се случи, то създава основа за самоуважението и именно това, в крайна сметка, позволява на хората да постигнат нещо на света. Когато всичко това се събере в едно цяло образува основата за благополучно, процъфтяващо общество и живот.

Превод: Faktor.bg