Фукуяма: Сега Русия е фашистка държава с реваншистка политика, нещо става с руската психика

Не е само режимът, в населението има прекомерен национализъм

Франсис Фукуяма

Франсис Фукуяма

Страната-агресор Русия се превърна във фашистка държава, заяви пред радио „Свобода“ американският  философ Франсис Фукуяма, професор от Станфордския университет.

"Русия се превърна във фашистка държава. Този  екстремно националистически режим, който централизира цялата власт и ликвидира всички алтернативни центрове на власт. (...) Това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е страна, която сега максимално се приближи до модела на нацистка Германия от момента на нейното поражение." – коментира той.

По думите му, в Русия е налице "централизация на цялата икономическа власти в Кремъл" и тя "отрязва всички алтернативни политически организации, всички алтернативни източници на информация".

"За съжаление изглежда, че сред руското население има твърде много национализъм. Това не е само режимът, не е само Путин. Едно от нещата, които много ме смущават, е че дори руснаците в изгнание,  живеещи в Берлин, Мадрид или други градове в Европа, които вече не са под прякото въздействе на руската пропаганда – въпреки всичко подкрепят линията на Путин по отношение на войната и подкрепят атаките на Русия срещу Украйна." – посочи Фукуяма.

По думите му, "нещо се случва в руската психика, която доста е увредена през годните". Фукуяма допуска, че именно затова популярността на Путин сред руснаците е "много стабилна".

Превод Faktor.bg