Г-7 : Няма да приемем руската анексия на полуостров Крим

Групата на водещите държави от Г-7 предупреди Москва, че няма да приеме руската анексия на полуостров Крим от Украйна, в изявление по повод седмата годишнина от поглъщането, което те считат за незаконно.

"Недвусмислено осъждаме руската временна окупация на Автономна република Крим и град Севастопол. Опитите на Русия да го легитимира не са и няма да бъдат признати", се казва в официално изявление.

БГНЕС припомня, че вчера руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че „Крим завинаги ще остане с Русия“.

„Западът начело със Съединените щати не може да промени това”, заяви руският министър.

По думите му това е бил единственият начин за защита на интересите, достойнството и живота на кримчани на фона на „заплахите от страна на националистите и неонацистите, които дойдоха на власт в Киев в резултат на автиконституционния въоръжен преврат“.

На произведения на 16 март 2014г. в Република Крим и град Севастопол референдум над 97% от участниците се обявиха за независимост от Украйна и присъединяване към Русия. Още в края на февруари на полуострова бяха прехвърлени руски войници без опознавателни знаци. Съединените щати, Европейския съюз и Украйна квалифицират тези събития като анексиране на суверенна украинска територия./БГНЕС, АФП