Ген. Събев: Руската офанзива в Донбас буксува, армията „Вагнер“ е обезкръвена

Украйна формира силна ударна групировка

Ген. Съби Събев

Ген. Съби Събев

Краят на месец март е , а руската офанзива в Украйна все повече буксува. Последни напъни да бъде превзет Бахмут или Авдиевка не дават резултат, да не говорим, а административните граници на т. нар. ДНР и ЛНР са далеч от достигане - това се казва в анализ на ген. Съби Събев, публикуван от Атлантическия съвет на България.

"Политически и военен провал в Руската федерация. Успех за Украйна, макар и с чувствителни жертви. Макар че близо 70% от Бахмут е под конторола на окупаторите, украинските защитници продължават съпротивата и печелят време за организирането на пролетно-лятната контраофанзива на УВС. ЧВК "Вагнер" е силно обезкървена, попълването й е доста затруднено. Нарастваща е тревогата на руското командване къде ще нанесат основният си удар украинците. А руските резерви не са много и няма да стигнат за 1 300 километровия фронт." - констатира ген. Събев.

"От постъпващата бронетанкова техника Украинските въоръжени сили формират силна ударна групировка. Танковете от Полша, Германия,Норвегия, Португалия, Великобритания пристигнаха. Очакват се от Испания, Нидерландия, Швеция, Финландия и Дания. Пристигат и над 200 ББМ, САУ и войскови средства за ПВО, както и обучените украински екипажи и други бойци. Очакват се и доставките на още боеприпаси. Всичко това трябва да се организира в ефективна бойна сила, което ще отнеме време, най-вероятно до началото на май. Завършва също формирането и подготовката на три нови армийски корпуса на УВС, в тях и на осем щурмови бригади. Има защо да се тревожат руските окупационни сили." - казва още военният експерт.