Германия поиска забрана на граждани от ЕС да заемат ръководни позиции в държавни руски компании

Германските власти призоваха да се забрани на граждани на ЕС да заемат ръководни позиции в руски държавни компании. Това съобщи вестник Süddeutsche Zeitung в неделя, позовавайки се на документ, с който разполага и който Берлин изпрати на своите партньори от общността. В него се отбелязва, че гражданите на ЕС вече не трябва да имат право да участват в надзорния съвет или борда на руски държавни компании. Очаква се забраната да бъде част от следващия пакет от западни санкции срещу Русия.

В документа, според вестника, германското правителство също се застъпва за ограничаване на световните цени на петрола. Освен това Берлин настоява ЕС да забрани сътрудничеството с руски ядрени компании. Федералното правителство мотивира предложението за забрана на граждани на ЕС да заемат позиции в руски държавни корпорации с проблема със „стратегическата корупция“. Предлагането на "добре платени ръководни позиции" в държавни компании, се казва в документа, "отдавна е важен елемент" в усилията на Москва да упражнява политическо влияние върху страните от ЕС.

Забраната обаче не важи за европейските филиали на руските концерни. Изданието посочва, че Ирландия, Полша и трите балтийски страни също са изпратили съвместен дискусионен документ. Правителствата на пет държави са за спиране на вноса на руски уран. Те също призовават за забрана на използването на антивирусния софтуер на Kaspersky Lab в ЕС. /БГНЕС