Гозби за Богоявление, за да е истински празникът

Празникът е съпътстван с различни обичаи и ритуали, част от които е и традиционната трапеза

снимка: ladyzone.com

снимка: ladyzone.com

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници.

В този свещен ден Иисус е кръстен в ледените води на река Йордан. 

В народните традиции празникът е съпътстван с множество ритуали и обичаи, част от които е и традиционната трапеза. Гозбите, които се приготвят, са много разнообразни, като различните етнографски области имат храни, които са на особена почит в този ден. А обредният хляб задължително присъства на празничната софра.

Обредна прясна пита:

Необходими продукти:

600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)

3 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 ½ ч.л. сода

½ кофичка кисело мляко

1 яйце

350 мл топла вода

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица. Добавя се водата и се замесва меко, лепкаво тесто. За по-лесно месене ръцете се намазват с олио. Ако искате да украсите питката, отделете малко от него настрана.

Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути. В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата.

Питката се пече на 180 градуса 30 минути. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа. Така коричката става хрупкава, а вътрешността остава мека. 

Гъбена каша 

Необходими продукти:    

гъби - 500 г пачи крак и печурки    

шунка - 200 г    

кисели краставички - 1 - 2 бр.    

топено сирене - 150 г    

брашно - 2 с. л.    

вода    

олио    

копър

Начин на приготвяне:

Гъбите се почистват и се нарязват на едри парчета. Запържват с много малко олио в тиган. През това време шунката се нарязва на жулиени. Добавя се в тигана с гъбите и се пържат около 2 мин. В дълбок съд се налива малко олио да загрее и към него се слага брашно, когато се запържи леко се налива вода до средата на съда. Щом се сгъсти леко, се добавят гъбите, шунката и нарязаните на дребно кисели краставички.

Накрая се слага и топеното сирене, за да се разтопи. Когато изстине, се нарязва на много ситно копър и се поръсва ястието.

Традиционна баклава


Необходими продукти:

500 г кори за баклава (баклавалък юфка)

200 г масло

200 г сушени смокини

100 г сушени кайсии

200 г орехи, нарязани на едро

200 г бадеми, фино смлени

За сиропа:

2 ч.ч. захар (450 г)

3 ч.ч. вода

3 карамфилчета

кората на 1 портокал

2 с.л. лимонов сок

3 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Сиропът се приготвя от захарта, водата и карамфилът. Съставките се кипват и се оставят да поврят 15 минути. Прибавя се и кората на портокала, обелена на спирала. Оставя се да изстине, след което се слагат лимоновият сок и медът. Смокините и кайсиите се накисват за 1 час, след което се подсушават и се нарязват. Смесват се с орехите и половината бадеми.

Фурната се загрява на 180 С. Тавичката се намаслява.

Корите се разделят на 5 равни части. Първата се наръсва само с плънка, а останалите и с по 2 с.л. масло.

Нарязва се на по-малки квадратчета. Пече се около 20 минути. Поръсва се с останалите смлени бадеми и се връща във фурната за 2-3 минути. След изваждането се залива със сиропът и се покрива.