6 Декември, 2025

Гозби за Богоявление, за да е истински празникът

Гозби за Богоявление, за да е истински празникът

снимка: ladyzone.com

Празникът е съпътстван с различни обичаи и ритуали, част от които е и традиционната трапеза

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници.

В този свещен ден Иисус е кръстен в ледените води на река Йордан. 

В народните традиции празникът е съпътстван с множество ритуали и обичаи, част от които е и традиционната трапеза. Гозбите, които се приготвят, са много разнообразни, като различните етнографски области имат храни, които са на особена почит в този ден. А обредният хляб задължително присъства на празничната софра.

Обредна прясна пита:

Необходими продукти:

600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)

3 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 ½ ч.л. сода

½ кофичка кисело мляко

1 яйце

350 мл топла вода

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица. Добавя се водата и се замесва меко, лепкаво тесто. За по-лесно месене ръцете се намазват с олио. Ако искате да украсите питката, отделете малко от него настрана.

Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути. В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата.

Питката се пече на 180 градуса 30 минути. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа. Така коричката става хрупкава, а вътрешността остава мека. 

Гъбена каша 

Необходими продукти:    

гъби - 500 г пачи крак и печурки    

шунка - 200 г    

кисели краставички - 1 - 2 бр.    

топено сирене - 150 г    

брашно - 2 с. л.    

вода    

олио    

копър

Начин на приготвяне:

Гъбите се почистват и се нарязват на едри парчета. Запържват с много малко олио в тиган. През това време шунката се нарязва на жулиени. Добавя се в тигана с гъбите и се пържат около 2 мин. В дълбок съд се налива малко олио да загрее и към него се слага брашно, когато се запържи леко се налива вода до средата на съда. Щом се сгъсти леко, се добавят гъбите, шунката и нарязаните на дребно кисели краставички.

Накрая се слага и топеното сирене, за да се разтопи. Когато изстине, се нарязва на много ситно копър и се поръсва ястието.

Традиционна баклава


Необходими продукти:

500 г кори за баклава (баклавалък юфка)

200 г масло

200 г сушени смокини

100 г сушени кайсии

200 г орехи, нарязани на едро

200 г бадеми, фино смлени

За сиропа:

2 ч.ч. захар (450 г)

3 ч.ч. вода

3 карамфилчета

кората на 1 портокал

2 с.л. лимонов сок

3 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Сиропът се приготвя от захарта, водата и карамфилът. Съставките се кипват и се оставят да поврят 15 минути. Прибавя се и кората на портокала, обелена на спирала. Оставя се да изстине, след което се слагат лимоновият сок и медът. Смокините и кайсиите се накисват за 1 час, след което се подсушават и се нарязват. Смесват се с орехите и половината бадеми.

Фурната се загрява на 180 С. Тавичката се намаслява.

Корите се разделят на 5 равни части. Първата се наръсва само с плънка, а останалите и с по 2 с.л. масло.

Нарязва се на по-малки квадратчета. Пече се около 20 минути. Поръсва се с останалите смлени бадеми и се връща във фурната за 2-3 минути. След изваждането се залива със сиропът и се покрива.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза