Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници.
В този свещен ден Иисус е кръстен в ледените води на река Йордан.
В народните традиции празникът е съпътстван с множество ритуали и обичаи, част от които е и традиционната трапеза. Гозбите, които се приготвят, са много разнообразни, като различните етнографски области имат храни, които са на особена почит в този ден. А обредният хляб задължително присъства на празничната софра.
Обредна прясна пита:
Необходими продукти:
600 г брашно (бяло и/или пълнозърнесто)
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ½ ч.л. сода
½ кофичка кисело мляко
1 яйце
350 мл топла вода
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се пресява брашното и в средата се прави кладенче. Изсипват се солта, олиото, содата, яйцето и киселото мляко. Сместа се разбърква за кратко с лъжица. Добавя се водата и се замесва меко, лепкаво тесто. За по-лесно месене ръцете се намазват с олио. Ако искате да украсите питката, отделете малко от него настрана.
Замесеното тесто се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да си отдъхне за 10 минути. В намазнена и набрашнена тава от него се оформя плоска, кръгла питка, която се надупчва с вилица отгоре на няколко места. Накрая се поставя украсата.
Питката се пече на 180 градуса 30 минути. Изпечената питка се напръсква с малко вода и се завива в кърпа. Така коричката става хрупкава, а вътрешността остава мека.
Гъбена каша
Необходими продукти:
гъби - 500 г пачи крак и печурки
шунка - 200 г
кисели краставички - 1 - 2 бр.
топено сирене - 150 г
брашно - 2 с. л.
вода
олио
копър
Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват и се нарязват на едри парчета. Запържват с много малко олио в тиган. През това време шунката се нарязва на жулиени. Добавя се в тигана с гъбите и се пържат около 2 мин. В дълбок съд се налива малко олио да загрее и към него се слага брашно, когато се запържи леко се налива вода до средата на съда. Щом се сгъсти леко, се добавят гъбите, шунката и нарязаните на дребно кисели краставички.
Накрая се слага и топеното сирене, за да се разтопи. Когато изстине, се нарязва на много ситно копър и се поръсва ястието.
Традиционна баклава
Необходими продукти:
500 г кори за баклава (баклавалък юфка)
200 г масло
200 г сушени смокини
100 г сушени кайсии
200 г орехи, нарязани на едро
200 г бадеми, фино смлени
За сиропа:
2 ч.ч. захар (450 г)
3 ч.ч. вода
3 карамфилчета
кората на 1 портокал
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Сиропът се приготвя от захарта, водата и карамфилът. Съставките се кипват и се оставят да поврят 15 минути. Прибавя се и кората на портокала, обелена на спирала. Оставя се да изстине, след което се слагат лимоновият сок и медът. Смокините и кайсиите се накисват за 1 час, след което се подсушават и се нарязват. Смесват се с орехите и половината бадеми.
Фурната се загрява на 180 С. Тавичката се намаслява.
Корите се разделят на 5 равни части. Първата се наръсва само с плънка, а останалите и с по 2 с.л. масло.
Нарязва се на по-малки квадратчета. Пече се около 20 минути. Поръсва се с останалите смлени бадеми и се връща във фурната за 2-3 минути. След изваждането се залива със сиропът и се покрива.
Още от Магии в кухнята
Телешки дробени със синдермьо
Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно
Панирана щука с пролетна салата
Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу