Гръцки икономист: Ако съм българин, веднага бих тръгнал към гръцкото море

Бих ходил и в България – тук има невероятни места, заяви Плутархос Маридакис

Плутархос Маридакис

Плутархос Маридакис

Хем ми е смешно, хем ми се реве. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия гръцкият икономист Плутархос Маридакис по повод ситуацията с километричните опашки по българо-гръцката граница заради засилените проверки.

QR – кодовете не са проблем. Основният проблем е затварянето на останалите гранични пунктове. За това има няколко причини. "Маказа" е затворен заради карантинираните села в Северна Гърция. Не ми е ясно защо отново затвориха границата със Северна Македония. Определено гръцките власти не правят това, за да загубят туризъм. Според мен това ще отпадне след няколко дни. Може би властите се опитват да контролират заплахата от вируса, без да се засяга много туризмът, заяви той.

През последните години се наблюдава голям поток от българи към Гърция. Някои от тях дори и инвестират. От гръцка страна също има недоволство срещу решенията. Надявам се да няма повече от 30-40% загуби за гръцкия туризъм. Добре се справяме, като се има предвид ситуацията с коронавируса, посочи Маридакис.

Попитан, ако е българин, дали би тръгнал към Гърция, икономистът заяви: "Разбира се, бих тръгнал веднага. В крайна сметка човек е свободен да избира. Бих ходил и в България – тук има невероятни места".