ГРУ и специалните паспорти: Журналистическо разследване разобличи руска агентка с връзки с натовски офицери

Мистериозната Адела, снимки: The Insider

Мистериозната Адела, снимки: The Insider

Това разследване е история за жената, която под прикритието на „светска лъвица“ успява да измами десетки натовски офицери (и не само) и в продължение на години получава ценна информация от различни европейски страни. Тя и до момента би продължила „работата“ си в Европа, но разследване на The Insider и Bellingcat я принуждава спешно да се върне в Русия и да смени професията на шпионин със скромна длъжност в Пенсионния фонд на Русия.

Съвместно разследване на The Insider, Bellingcat, Der Spiegel и La Repubblica

В полунощ на 14 септември 2018 година генерал-майор Андрей Аверянов, командир на секретна оперативна част на ГРУ 29155, все още бил на работа — в щаб-квартирата на ГРУ. Генералът имал тежък ден: привечер The Insider и Bellingcat публикуваха своето разкритие на отровителите от Солсбъри, посветено на подчинените на Аверянов „Петров“ и „Боширов“. 
Важен елемент от разследването е факт, който се изяснява за първи път: че ГРУ ползва за прикритие истински паспорти от специална серия. 
Макар че тогава Аверянов не е могъл да знае, че това ще бъде само първото от серията разкрития, той вече разбирал мащаба на случващото се: десетки действащи агенти с паспорти от тази серия се намирали в Европа и то 

на косъм от провала

И още на следващия ден, 15 септември 2018 година, жена, притежаваща паспорт с името Мария Адела Куфелдт Ривера си купува еднопосочен билет от Неапол до Москва. 
А забележителното е, че паспортът и се различава от паспортите на „Петров“ и „Боширов“ само по последната цифра на номера на документа. 
Преди това близо 10 години тя живее в Европа и в много кръгове е известна като родена в Перу „светска лъвица“, дизайнер на бижута. Тя общувала с военни, политици и журналисти, давала интервюта за светски издания и вдигала шумни партита, но само за един ден – на 15 септември 2018 година - тя се превръща от Мария Адела Куфелдт Ривера в Олга Василиевна Колобова, родена през 1982 година и се връща в жилището си в Западно Дегунино.

Първото раждане на Адела и църквата-призрак

На 8 август 2005 година в отдела за регистрация в Лима се получава заявление за включване на нов перуански гражданин в националната база данни. Мария Адела Куфелдт Ривера представя свидетелство за раждане и за свето кръщение от малкото градче Каляо. Свидетелството за раждане е датирано 1 септември 1978 година и е с номер  1109, а църквата е основана през 1987 година – 9 години след предполагаемото кръщение на Мария Адела. Така тя се появява в регистрите като реално съществуваща личност.

Второто пришествие на Адела: от Перу на съветската Олимпиада

Своят пръв съветски паспорт „Мария Адела“ получава през 2006 година, използвайки същото име и дата на раждане. Според създадената от ГРУ легенда тя е работила като „водещ специалист“ в Московския университет и е живяла на адрес в Москва, на който след проверка се оказва, че живеят други хора и дори не подозират за съществуването и.
Вътрешният руски паспорт на „Мария Адела“ обаче принадлежи към същата серия, която ГРУ издава като минимум на още 6 други агенти, включително „Сергей Павлов (Сергей Лютенко), един от отровителите на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев. 
По-късно „Мария Адела“ разказва на познатите си една твърде екзотична версия за своя произход: майка и е перуанка, а баща и германец. Бащата ги изоставя и майка и я отглежда сама, а през 1980 година заедно с нея заминава за Съветския съюз, за да участва в Олимпийските игри (!). В Москва обаче майката получава съобщение, че спешно трябва да се върне в Перу и оставя осемгодишната си дъщеря при съветско семейство (?!), с което се била сприятелила. Майка и така не се върнала, а „Мария Адела“ израснала в Русия, но приемните и родители се отнасяли жестоко с нея. Това било и причината тя да не иска да живее в Русия, както и да се омъжи за руснак, а да иска да живее и да създаде семейство в Западна Европа.

Рим, Малта, Париж, Лондон

Кога „Мария Адела“ се появява в Европа е трудно да се установи с точност, но съдейки по снимките и в социалните мрежи на други хора, тя е била в Рим и Малта в периода от 2009 до 2011 година.
Марсия Д'Арджи Смит, редактор на британския Cosmopolitan, смятала Адела за своя близка приятелка от партито за рождения и ден в Малта през 2010 година. Адела и казала тогава, че изучава гемология (наука за скъпоценните камъни – бел. ред.) в Париж, но често ходи в Малта, където живее гаджето и.
Първите сведения за международните и пътувания са от 10 октомври 2011 година, когато тя извърша първото от множество пътувания между Москва и Париж.
Любопитно е, че тя пътува често от Москва в чужбина с влак, нещо, което обяснява с аерофобия (страх от летене-бел. ред.)
Паспортът, който ползва по онова време е от същата серия и само с три цифри разлика от този на „Сергей Федотов“ (Денис Сергеев), третия участник в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

olga_klobova2.jpg

Адела купонясва с приятели

През октомври 2011 година „Мария Адела“ се премества в Париж, за магистратура по гемология. Имиграционни данни потвърждават тази информация и показват, че първоначално тя е пътувала с краткосрочни френски визи и в крайна сметка получава студентска виза през септември 2011 година.
„Адела“ често пътувала до Лондон и Д’Арджи Смит си спомня, че тя настоявала приятелката и да я запознае с английски политици или лордове
Скоро след преместването си в Париж тя регистрира във Франция собствена бижутерска търговска марка - Serein. От този момент нататък бижутерската фирма става официалното прикритие на „Адела“-Олга.

Странният брак

През юли 2012 година „Мария Адела“ се омъжва за човек, за когото твърди пред познатите си, че е италианец. Всъщност, освен италиански паспорт, съпругът и Д. М. има еквадорско и руско гражданство и е роден в Москва в семейството на руска майка и баща от Еквадор. Малко преди сватбата той получава руски паспорт в посолството на Русия.
Година по-късно той заминава за Русия без съпругата си и на 13 юли 2013 година почива на 30 години от „двойна пневмония и системен lupus erythematodes (автоимунно заболяване).
Негови близки приятели бяха силно удивени, когато разбраха от The Insider, че е бил женен, никога не бяха чували или виждали „Мария Адела“.
Тя се връща в Москва чак един месец след смъртта на съпруга си.

Веселата вдовица пристига в Неапол

В началото на 2013 година „Мария Адела“ регистрира в Италия компанията Serein SRL за производство и търговия с бижута и луксозни стоки, сама тя се заселва в неаполитанското предградие Позилипо.
Именно в Неапол „Мария Адела“ достига пика в кариерата си на руски шпионин под прикритие. В следващите три години тя става постоянна част от местния светски живот: открива бутик за бижута и луксозни стоки, по-късно го превръща в модерен клуб, в който кипи светски живот, а накрая оглавява и местното подразделение на благотворителната организация Lion’s Club.
Поразително, но „Адела“ не само не е разобличена, но и галерията и Serein става пристанище за местната неаполитанска публика, включително местни политици, бизнесмени и знаменитости, а тя успява да утвърди легендата си и да завърже нови полезни познанства.

Lions Club и внедряване в НАТО 

Но главното постижение на „Адела“, което и отваря много врати е позицията и в местния Lion’s Club. Важното в случая е, че то е създадено от базираните в Неапол офицери от НАТО.
През 2015 година „Мария Адела“ много активно се включва в дейността на клуба, а през 2018 година, когато съществува опасност клубът да бъде закрит предлага да плати членския внос на целия клуб. Тогава никой не вижда нищо подозрително в тази внезапна щедрост.
Трима познати на „Мария Адела“, свързани с НАТО разказаха пред нас, че, като член на Lion’s Club тя е общувала с много служители на НАТО, сприятелила се е с редица офицери и често общувала с тях в социалните мрежи, при това някои от връзките и имали явно романтичен характер.
Една от тези, които били смятани за близки с „Мария Адела“ е полковник Шелия Брайънт, по онова време инспектор на военно-морските сили на САЩ в Европа и Африка. След като напуска Неапол тя се кандидатира за конгресмен. Брайънт ни разказа, че предисторията „Адела“ и се сторила объркана и неубедителна: „Защо някой би изоставил детето си в Съветския съюз?“.
Неясен бил и източникът на доходите и: „Тя отвори магазин и често сменяше жилищата си, но произходът на парите и беше неясен“.
Брайънт твърди, че тя и съпругът и ограничили общуването си с „Адела“ до светски приказки, опитвайки се между другото да и помогнат да преодолее това, което на тях им изглеждало като емоционални проблеми в общуването с мъжете. 
Тя си спомня, че „Адела“ общувала не само с американски, но с белгийски, италиански и германски офицери и служители на НАТО.
Още един от близките с „Адела“ бил администратора на базата данни на командния център на НАТО в Неапол, която отказа да разговаря с нас, когато разбра каква ще бъде темата на разговора ни.
„Мария Адела“ имала пряк личен достъп до много офицери от НАТО и американските военноморски сили в Неапол, посещавала домовете им, както и събития, организирани от НАТО и американските военни, включително годишните балове на НАТО и Корпуса на морската пехота на САЩ. 
Единственото, което засега остава неизяснено е, дали е имала физически достъп до базата на НАТО.

Бахрейн

Съдейки по спомените на Д'Аржи Смит и публикациите във Facebook на „Мария Адела“, от 2013 година тя редовно пътува до Бахрейн под предлог, че посещава годишната изложба Jewellery Arabia.
Там тя също съумява да създаде нелоши контакти. През декември 2014 година в профила на компанията и във Facebook е публикувана снимка, на която тя подарява копчета за ръкавели Serein на тогавашния премиер принц Халифа бин Салман ал Халифа.
За последен път „Мария Адела“ посещава Бахрейн през 2017 година. В мейл до Д'Аржи Смит от август 2017 година тя пише, че очаква удължаване на разрешителното за пребиваване в Италия и си е резервирала пътуване в Бахрейн, а след това до Москва в средата на ноември същата година.
С какво именно се е занимавала „Адела“ в Бахрейн остана неизяснено, но си струва да се отбележи, че там се намира голяма военноморска база на САЩ, в която служат над 7 000 войници и офицери.

Евакуация и измислено заболяване от рак

След разследването на The Insider и Bellingcat за „Петров“ и „Боширов“ със „специалната серия“ на паспортите „Мария Адела“ пристига за последен път в Москва, без да успее да обясни каквото и да било на европейските си познати.
Единственият спомен от предишния живот, който „Мария Адела“ взема със себе си в Русия е котката и Луиза. 
Два месеца след спешното и заминаване тя публикува последен, загадъчен, но важен пост на страницата си във Facebook. В него тя споменава, че е била болна от рак и че косите и отново са пораснали след химиотерапия.
Докато измислената „Адела“ „умирала от рак“, истинската Олга Колобова се устроила доста добре в Москва — купила си последен модел Audi, нанесла се в получен от държавата апартамент в елитния затворен комплекс „Селигер Сити“.
Европейските и познати и приятели мислели, че «Адела» вероятно е починала от рака. Но след малко повече от три години след изчезването и, на 4 декември 2021 година, „Мария Адела“ праща в WhatsApp поредното загадъчно съобщение на Марсия Д’Аржи Смит. То гласяло:
„Скъпа, скъпа, Марсия. Има много неща, които не мога (и никога няма да мога) да обясня! Но ми липсваш много и много-много…“

Идентифицирането на „Адела“

 Мария Адела“ попадна в полезрението ни в края на 2021 година, когато открихме, че притежател на паспорт от серията на ГРУ е човек, чието име не фигурира в нито една руска база данни.
Ние открихме, че тя има като минимум три паспорта — един „вътрешен“ и два задгранични в диапазона на серийните номера, ползвани от мнозина други известни офицери.
Нейно прикритие беше личност със смесен произход, родена в Южна Америка, което беше любимо място за създаване на легенда на нелегални агенти, ползвано както от СВР, така и от ГРУ.

olga_klobova1.jpg

Адела е Колобова

Издирването на реалната личност на „Адела“ не се оказа лесна задача. Обратното търсене по лице в базата с паспортни данни на Русия даде стотици възможни съвпадения с малко сходство, които анализирахме едно след друго. Сравняването на две снимки от различни периоди на живота на „Адела“ с паспортната снимка на руската гражданка Олга Колобова, родена през 1982 година с инструмента Microsoft Azur първоначално даде не впечатляващата оценка от 35% съвпадение.
В останалото обаче биографиите на Колобова и „Адела“ се стиковаха добре. 
Първо, Олга Колобова не оставя никаква цифрова следа в Москва до 2018 година. Но след ноември 2018 година често се откриват следи от присъствието и – и те започват точно по времето, когато „Адела“ се връща в Москва.
През ноември 2018 година Олга Колобова купува първата си кола в Русия, ново Audi 3 произведено през същата година, а съвпадението е, че „Адела“ също предпочитала Audi.
В профила си в „Съученици“ (руска социална мрежа) Колобова публикува провоенно съдържание от групата „Приятели на Путин“ и е абонирана за услугите на ветеринарна клиника в Москва.
Използвайки стари бази данни в крайна сметка успяхме да проследим последното цифрово „присъствие“ на Олга в Русия до 2005 година, когато на 23-годишна възраст тя регистрира компания, търгуваща с алкохол в Краснодарския край в Русия. 
След като открихме тогавашната и адресна регистрация, успяхме да открием баща и. Той е ръководител на военна катедра във филиала на Уралския технически университет, награден е с орден за „изпълнение на интернационалния си дълг в Ирак, Ангола и Сирия“.
Съдейки по всичко, Олга Колобова е 

потомствена гереушница

Любопитно е и, че веднага след връщането си в Москва Колобова само в разстояние на няколко месеца купува два луксозни апартамента: единият е студио в престижен район на Москва, а вторият – разкошен, стометров апартамент в елитния жилищен комплекс „Селигер сити“ на стойност около 600 хиляди евро. Второто жилище, тя получава през 2020 година, макар че то все още се води на държавата.
В същото време Олга се води редови служител на Пенсионния фонд на Русия и е странно колко от колегите и могат да си купят такова жилище.
Решаващото потвърждение на това, че „Адела“ и Олга Колобова са един и същ човек, се превърна получена от нас снимка на Колобова от шофьорската и книжка, направена през 2021 година.
Съпоставянето на снимките даде вече убедително съвпадение.
Превод: Faktor.bg